Ledeno vino – Ice Wine

grožđe klima region sorta vino

Ledeno vino. Dobrodošli u čudesni svijet ledenog vina, jednu od najslađih grešaka koje je priroda ikad napravila. Teško je znati kako bi neko ciljano napravio ovo vino. Pravo ledeno vino jedno je od najtežih, najatraktivnijih vina koje se proizvodi. Zamislite sebe vani na nižim temperaturama, u mraku, na klizavom brdu, usred smrznute zime, pokušavajući da berete grožđe.

Ledeno, tako si dobro. To je jedno od onih vina za koje se neki pretvaraju da ih mrze ili ljepše rečeno da ih ne vole. Na kraju krajeva, gotovo se udvostručila slatkoća Coca-Cole. Ipak, teško je zanemariti prekrasan dar koji stvara grožđe i hladna klima.

Ledeno vino
Vinograd na području Michigan. Slika: Andrew McFarlane

Mala istorija. Pretpostavlja se da su u regionu Franken, Njemačka, tokom posebno hladne zime 1794., vinari bili prinuđeni da naprave proizvod od grožđa, dostupnog za berbu. Vina iz te berbe imala su nevjerojatno visok sadržaj šećera, zajedno sa odličnim okusom. Tako je tehnika proizvodnje tih vina postala popularizovana u Njemačkoj. Sredinom 1800-ih, regija Rheingau proizvela je ono što su Nijemci nazivali eiswein.

Naslov orginala: Ice Wine, You’re So Fine (A Detailed Guide). Izvor: https://winefolly.com/; Objavljeno: 11.09.2019. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: sorta, ledeno vino (ice wine), proizvodnja vina