Precizno vinogradarstvo - voda

Precizno vinogradarstvo – voda

klima nauka vinogradarstvo vinova loza

Precizno vinogradarstvo – voda. U ovom posljednjem članku u seriji od tri dijela, pogledat ćemo načine na koje uzgajivači grožđa koriste tehnologiju kako bi bili što efikasniji u korištenju vode u suočavanju sa sušom i promjenom klime.

Precizno vinogradarstvo - voda

Voda je temeljni element biljne proizvodnje. Bez pristupa vodi, biljke ne mogu preživjeti. U zapadnim Sjedinjenim Državama, gdje se nalazi veći dio američke proizvodnje vinskog grožđa, sve je manje vode. Od uzgajivača grožđa (i drugih farmera) sve se više traži da koristi manje vode, a sušnim uslovima se ne nazire kraj.

Kao što je već spomenuto u člancima o zemlji i vazduhu, precizne tehnologije vinogradarstva mogu pomoći uzgajivačima da donesu prave odluke. Odluke zasnovane na podacima o tlu vinograda, zdravlju vinove loze, ublažavanju bolesti i još mnogo toga, a mogu pomoći i u upravljanju vodama.

Evapotranspiracija

Ali prvo, brza lekcija iz “nauke”. Kako sezona uzgoja grožđa napreduje i temperature rastu, voda brže isparava iz tla. Vinova loza takođe koristi više vode da ostane hladna i fotosintetizuje hranjive materije. Listovi vinove loze imaju sitne otvore na donjoj strain-naličju lista zvane stome. Stome obično oslobađaju vodu u procesu poznatom kao transpiracija. Zamislite to kao način na koji vinova loza diše. Mjerenje količine vode koja se gubi kroz tlo i vinovu lozu poznato je kao evapotranspiracija (isparavanje + transpiracija).

Tokom vrućina, vinova loza će zatvoriti svoje stome kako ne bi izgubile previše vode. To znači da se količina fotosinteze koja se odvija ili usporava ili zaustavlja, slično kao što se ljudski metabolizam usporava tokom posta. Nedostatak fotosinteze i rezultirajući nedostatak nutrijenata je stres za vinovu lozu.

Iako ste možda čuli da se čokoti vinove loze moraju boriti da bi dali grožđe da bi se proizvelo odlično vino, nakon određenog trenutka, stres vinove loze više nije od koristi. Tokom toplotnog talasa, to može dovesti do gubitka listova i smrti čokota. Vinogradari su odgovorni da znaju koliko će vodeni stres dovesti do ekstra koncentrisanih bobica, a koliko do spaljenog lišća i oslabljene loze.

Mjereći stopu evapotranspiracije u vinogradu i upoređujući je sa vremenskim prognozama, vinogradari mogu predvidjeti koliko će njihova loza biti pod stresom. To im može pomoći da shvate kada i koliko da navodnjavaju kako bi izbjegli štetu.

Tule Senzori: Precizno vinogradarstvo – voda

Tule senzori rade upravo to, dajući vinogrdarima podatke o navodnjavanju koji se mogu vidjeti na pametnom telefonu. Sistem takođe prati potrošnju vode dok se navodnjavanje odvija. Ako je potrošnja vode neočekivano visoka, vrijeme je da potražite curenje u liniji. Sve je to u suprotnosti s onim prije nekoliko decenija, kada su učestalost i količine navodnjavanja bile u osnovi samo nagađanja.

Precizno vinogradarstvo - voda
Senzor Tule u vinogradu. Foto: Tule Technologies

Nick Filice, menadžer za snabdijevanje grožđem u podrumima Silver Oak (Napa Valley), kaže: „Prije deset godina kopali smo rupe u vinogradu da vidimo koliko je vlažno i odatle donosili odluku. Sada zaista pokušavamo da produžimo naše intervale i razgovaramo da li možemo još nedelju dana bez vode.”

Međutim, Craig Winn, direktor vinogradarstva i tehnologije u Scheid Family Wines (Monterey), kaže da još uvijek ima mjesta za starije metode praćenja korištenja vode. “Imamo meteorološke stanice, imamo senzore u zemlji, imamo senzore unutar čokota. Ali stajati tamo u vinogradu, pokvasiti prst i držati ga u vazduhu takođe pomaže“, objašnjava on.

Monitori za protok biljnog soka

Sok vinove loze prenosi vodu i hranjive materije kroz čokot. Praćenje i održavanje protoka soka kao način za određivanje ukupnog zdravlja vinove loze postalo je sve češće u vinogradima u posljednjih 15 godina. Ukratko, kada sok vinove loze može slobodno da cirkuliše, obično je čokot zdrav. Rane od rezidbe mogu spriječiti lako oticanje soka, kao i sušu.

To je dovelo do novih tehnika rezidbe poput onih koje su započeli Simonit i Sirch. Tehnike koje uključuju rezidbu uvijek na istoj strani vinove loze tokom zime. Pravljenje reza na mlađem drvetu i izbjegavanje rezanja u ravnini sa deblom, sve kako bi se očuvao slobodan protok soka kroz vinovu lozu. Monitori protoka soka mogu se postaviti u vinograd kako bi dobili podatke o tome kako se sok svakodnevno kreće kroz lozu tokom vegetacije.

Senzor prenosa podataka o biljnom soku. Foto: Fruition Sciences

“Govorimo o maloj izlovanoj elektrodi koja se stavlja na čokot, ispod kore. To je poput mjerenja krvnog pritiska. To je u suštini mjerenje brzine kojom se sok kreće unutar čokota u jednom danu. Nešto što inače ne biste mogli snimiti, možemo dobiti u grafikonu,” kaže Allison Bettis, vinogradarka u Silver Oak Cellars.

Kako smanjiti potrošnju vode

Precizno vinogradarstvo – voda. Kao što je gore navedeno, ovo postaje posebno kritično tokom vrućeg vremena. Nate Weis, potpredsjednik za proizvodnju vina u Silver Oak-u, koristi izraz „visoka ekološka potražnja“ da opiše periode visokih temperatura i niske vlažnosti. „Listovi su kao veliki vakum. Kada postoji mnogo ekoloških zahtjeva, trebali biste vidjeti kako se protok soka kreće prilično brzo, jer bi loza trebala puno transpirisati.

Dakle, kada vidimo visoku ekološku potražnju gdje sok ne teče, to nam govori da je voda u suštini ograničavajući faktor. To vam govori da biste trebali navodnjavati, ili tačnije, da ste trebali navodnjavati prije nekoliko dana.” Filice se slaže s Bettisom da vizualna priroda podataka o protoku soka čini ih posebno lakim za korištenje.

„Ako počnemo da uviđamo da ne ide u korak, tada bi trebalo da počnete sa navodnjavanjem. Prečesto smo čekali da vidimo požutjelo lišće, a to je bilo prekasno, tako da je ovo bilo otkriće. Na nekim od naših vinograda, kada smo počeli koristiti ovu tehnologiju 2010. godine, uspjeli smo smanjiti potrošnju vode za 60%. Kada to stavite u smislu vode i koliko je vrijedan, plus koliko je plina i dizela potrebno za rad pumpi, to je prilično efikasno.”

Monitori protoka soka u vinogradu na nekoliko narednih slika. Foto: Fruition Sciences

Precizno vinogradarstvo - voda

Precizno vinogradarstvo - voda

Precizno vinogradarstvo u budućnosti

Iako precizne tehnologije vinogradarstva mogu biti nevjerovatno korisne za ciljane vinogradarske inpute, još uvijek postoji veliki broj vinogradara koji ih nisu usvojili. Za to postoji više razloga, od njihove cijene do nedostatka potrebe.

Brandon Sparks-Gillis, suvlasnik Dragonette Cellars (Santa Barbara), kaže da za razliku od regiona Napa i nekih dijelova sjeverne Kalifornije u kojima je prosječna godišnja količina padavina drastično opala posljednjih godina, što je dovelo do navodnjavanja na mjestima koja istorijski nisu zahtijevala to, padavine u okrugu Santa Barbara su uvijek bile niske.

“Bili smo regija koja je od samog početka morala koristiti navodnjavanje. Mi smo po prirodi suva regija, a oslanjanje na navodnjavanje je učinilo menadžere vinograda zaista svjesnim šta da traže u vinovoj lozi,” kaže on. “Mnogi menadžeri vinograda ovdje dolje više vole da koriste svoje oči u odnosu na tehnologiju.”

Ali promjena možda dolazi. Sparks-Gillis i tim Dragonette nabavljaju grožđe iz više vinograda u Santa Barbara. Neke vinarije prisiljene su da buše svoje postojeće bunare dublje, neke više puta, kako bi nastavile dobijati pouzdanu vodu. Drugi su morali da kopaju nove bunare. Ovi troškovi, kao i potencijal za nove propise o vodi koji bi mogli ograničiti pristup vodi ili je učiniti skupljom, mogu na kraju učiniti ulaganje u precizne tehnike navodnjavanja ekonomičnijim izborom.

Precizno vinogradarstvo: voda

“Voda ovdje nije dobro regulisana, ali kada dođe do regulacije, natjerat će sve da pojačaju svoju igru”, kaže on. „U prosjeku, precizne metode vinogradarstva će postati važniji alati na putu.” Međutim, Sparks-Gillis takođe vjeruje da se precizno vinogradarstvo najbolje koristi kao dio skupa alata, uključujući hodanje po redovima vinove loze i gledanje u grožđe u krošnji čokota.

Ovo odražava uvjerenje mnogih menadžera vinograda da je, unatoč novim opcijama za ciljanje i fino podešavanje njihovih operacija, poljoprivreda uvijek bila praktičan posao, i da se to neće uskoro promijeniti.

Kao što Winn kaže: „Pratimo ravnotežu i navodnjavamo kako bismo održali ravnotežu i prinos vinove loze. To je u korelaciji sa težinom orezane loze, brojem grozdova i klimatskim uslovima tla. Uzimamo sve zajedno.”

Naslov orginala: Precision Viticulture: Water. Izvor: https://napavalleywineacademy.com/. Tekst: Noelle Hale. Foto: Fruition Sciences. Prevod I obrada: Dragutin Mijatović

Pogledati:    

Zanimljivosti o lozi i vinu: Dajte mi ili više vina ili me ostavite na miru (Rumi).