Klimatske promjene mijenjaju okus velikih svjetskih vina

grožđe klima sorta vino

Okus velikih svjetskih vina. Od Nape (Kalifornija) do Švedske, budite spremni na varijaciju okusa vina. Kad dohvatimo bocu sa maloprodajne police u prodavnici, očekujemo miris i okus vina. Neki su šampanjaci bogatiji i okrugliji od drugih, ali svi imaju osvježavajuću kiselost i svijetle, okretne, mineralne i kredne arome koji pobude pupoljke okusa na jeziku. U 2019. godini grožđe regija bilo je vrlo zrelo, ali s obzirom na to da je bilo izbalansirano sa visokim kiselinama, ove godine je prevladao klasični stil.

Vinograd u regionu Napa. Slika: Martin Sundberg

Berba neće uvijek biti takva. Jednostavno rečeno, visoke temperature od globalnog zagrijavanja snižavaju kiselost grožđa i povećavaju šećer, koji se pomoću kvasca pretvara u više alkohola tokom fermentacije. Toplota takođe utiče na jedinjenja u tragovima u grožđu koja pridonose okusu i aromi vina. Gaia Gaja, čija porodica posjeduje istoimenu vinariju u italijanskom region Piedmont, ističe najočiglednije promjene okusa: „Vina postaju punija, sa više alkohola i zrelijeg okusa.“ Gaja brine zbog suptilnih nota i prolaznih, osjetljivih mirisa, koji se toliko osjećaju da vina postaju rizična za piće. Topliji uslovi preusmjeravaju okuse crvenog vina sa nota crvenog voća poput maline i trešnje prema okusima crnog voća poput kupine. Toplota ublažava arome i uspostavlja osvjetljenje koje vinima daje energiju. Vina u dolini Rajne zahvaljujući ljetnim vrućinama već dostižu nivo alkohola od 16%, do jačine vina Sherry. Neke vinske firme – na primer, Charbonniere – planiraju da pomješaju male količine bijelog grožđa sorti Bourboulenc i Clairette, u svoje crne sorte kako bi vino dobilo više svježine.

Naslov orginala: Climate Change Is Altering the Taste of the World’s Great Wines. Izvor: https://www.bloomberg.com/; Objavljeno: 22.10.2019. by Elin McCoy. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: velika vina, klima