Liechtenstein wine

region sorta vino vinska kultura

Liechtenstein wine. Lihtenštajn je mala, zatvorena zemlja u centralnoj Evropi, upletena između istočne Švajcarske i zapadne Austrije. Površina Lihtenštajna isnosi svega 160 km2. Veličina džave i položaj u planinskom srcu Alpa učinili su kneževinu (njen šef države je princ, a ne kralj ili predsjednik) nešto iznimno u evropskoj geografiji.

Liechtenstein wine.

Kada se ne zanemare, to je izvor nekoliko impresivnih statistički podataka. Na primjer, od sjevera prema jugu, zemlja je samo 15 milja (25 km) a širina je upola manja. Unutar tog prostora nalazi se 11 opština sa samo 38.750 stanovnika, od toga 5.000 živi u glavnom gradu Vaduz.

Topografiju i klimu Lihtenštajna diktiraju njen alpski položaj. Državna zapadna granica, koju dijeli sa Švajcarskom, kratkim dijelom čini rijeka Rajna (Rhine) u toku prije Bodenskog jezera. Dolina koju je formirala Rajna (i rajnski ledenjak koji ju je stvorio) hiljadama godina je ravna i plodna, hranjena i zalijevana mineralnim naslagama i talogom sa gornjih planina. Uža, istočna polovina doline pripada Lihtenštajnu, a široka je manje od dvije milje (3,2 km) na najširem dijelu. Ovdje se Alpe dramatično uzdižu na gotovo 2.130 metara, iznad intenzivno obrađenih polja, stvarajući mnoštvo padina previše strmih čak i za najneustrašljivijeg vinogrdara.

Naslov orginala: Liechtenstein Wine (Lihtenštajnsko vino). Izvor: https://www.wine-searcher.com/. Objavljeno: 16.08.2014. Prevod: Dragutin Mijatović