Limassol region, Cyprus

region vinarstvo vino vinogradarstvo vinova loza

Limassol region. Na Kiparu ima puno za voljeti – ne samo da nema fascinantnu drevnu istoriju, dinamične i podijeljene gradove. Ima plaže svjetske klase i blistavu plavu vodu. Ima i vinsku kulturu koja napreduje i bezbrojne su vinarije za posjetiti na izletu na ovom mediteranskom ostrvu! Vinarije su smještene u mnogim regionima na Kipru (Pitsilia, Commandaria, Krasochoria-Lemesou, Vouni Panagias-Ambelitis, Akamas Laona). Najpoznatije i najcjenjenije su vinarije koje se nalaze u podnožju planina Troodos u region Limassol. Ne možete voziti više od nekoliko stotina metara do bilo kojeg sela na ovom području bez da prođete bezbroj vinarija. Ono što ovaj kraj čini tako jedinstvenim je da je upravo to područje koje proizvodi čuveno vino Commandaria. Vino je proizvedeno od sušenog grožđa crne sorte Mavro i bijele sorte Xynisteri. Od ostalih sorti na Kipru se gaje: Syrah, Maratheftiko i Lefkada.

Najstarije vino

Kiprani tvrde da je to najstariji tip vina na svijetu i da postoje bezbroj referensi o tom vinu u istorijskim tekstovima, od Hesiod (750-680 BC) u drevnoj Grčkoj do Richard Lionhert (Ričard Lavljeg Srca) koji ga je pio prilikom povratka iz krstaških ratova. Međutim, ako niste zainteresovani za degustaciju slatkog, jakog vina poput Commandaria, vinogradi daju i grožđe i odlične berbe za proizvodnju vina u svim okusima. Lično preporučujem da potražite svježe bijelo vino proizvedeno od grožđa lokalne bijele sorte Xynisteri koje je savršeno za opuštanje tih vrućih, kiparskih dana. Kao što je spomenuto ranije, u reginu Limassol ima previše vinarija i preporučujem da se pridržavate oznaka vinske ceste i da se svratite u bilo koju vinariju koja vas zanima za degustaciju – neće vam biti žao!

Pogledati i: https://ovinu.info/devedeset-glavnih-vinskih-regiona-u-svijetu/

Naslov orginala: The 40 Best Wine Regions In The World. Limassol, Cyprus Vineyard, By Maggie of The World Was Here First. Izvor: https://dashingaroundtheworld.com/; Objavljeno: 18.02.2020. by Ashlea. Slike sorti: https://glossary.wein-plus.eu/; Prevod i dopuna: Dragutin Mijatović