Vrijeme – vino – godina berbe

berba grožđe klima kvalitet region vino vinska kultura

Vrijeme -vino – godina berbe (vintage). Kad pogledate etiketu na boci vina, obično ćete vidjeti godinu berbe. Ovo je poznato kao vintage, a odnosi se na godinu berbe grožđa. Ali koliko su ove informacije važne i po čemu je jedna berba bolja od druge?

Vrijeme - vino - godina berbe

Vrijeme u vinogradu tokom određene godine uticati će na zdravlje i kvalitet proizvedenog grožđa. Budući da vremenski obrasci postaju sve nepredvidiviji zbog klimatskih promjena, vinogradar bi mogao imati puno toga s čim se mora boriti.

  • U hladnijim, oblačnijim godinama grožđe neće dozreti kao u toplijim, sunčanijim godinama. Ali previše toplote može dovesti do pretjeranog okusa ili neugodno visokog nivoa alkohola.
  • Ako je blizu berbe previše kiše, grožđe može imati vodenasti okus i razrijediti se, ali ibekstremna suša može dovesti do zatvaranja vinove loze (neželjeni posledica).
  • U pretjerano vlažnim i vlažnim godinama grožđe može trpjeti od truljenja. Oštri proljetni mraz može nanijeti pustoš prinosu grožđa koji se može očekivati, a tuča može uništiti zdrav rod grožđa u roku od nekoliko minuta.
Vrijeme - vino - godina berbe

Tokom hiljada godina ljudi su pronašli načine da svoje vinograde u određenoj mjeri zaštite od vremenskih ekstrema, ali priroda može biti nezgodna. Uz sve ove opasnosti sa kojima se treba boriti, razumljivo je da neke berbe daju zdravije, ukusnije grožđe od drugih.

Širom svijeta

U nekim dijelovima svijeta vrijeme se razlikuje mnogo više iz godine u godinu nego u drugima. Neki će dijelovi Čilea imati topla i suva ljeta gotovo svake godine (dugi niz godina), dok regija Bordeaux u Francuskoj doživljava mnogo veće varijacije tokom berbe, s tim da će neke godine biti osjetno hladnije i vlažnije od drugih. Čak su i unutar istog sela neki vinogradi izloženiji određenim vremenskim nepogodama.

Mnoge veće marke kombinovat će vina iz više vinograda ili čak regija kako bi postigle postojanost iz godine u godinu. To je tako da potrošač vjerovatno neće primijetiti razlike između berbi. Ostali proizvođači će prihvatiti varijacije berbe, posebno manji proizvođači i oni fokusirani na vrhunska vina. To znači da se stil, kvalitet i cijena istog vina mogu znatno razlikovati od jedne do druge godine.

Vrijeme - vino - godina berbe

Šampanjac. Možda ste primijetili da mnogi šampanjci nemaju godinu berbe na etiketi ili su označeni kao non-vintage (bez-berbe). To znači da se vino u boci miješalo nekoliko godina. Regija Šampanja u sjevernoj Francuskoj ima hladnu klimu i promjenljivo vrijeme, pa se ne mogu uvijek osloniti na to da grožđe sazrije u potpunosti svake godine. Miješanje vina iz nekoliko berbi pomaže da se ujednače stvari. Ako na etiketi šampanjca stoji berba, doći će iz jedne izuzetno dobre godine sa idealnim vremenskim uslovima.

Ukratko, sjajna berba (vintage) je ona u kojoj su vremenske prilike te godine bile idealne za proizvodnju zdravog grožđa optimalne zrelosti za stil vina koje se proizvodi. Za neka vina berba će uticati ne samo na kvalitet onoga što je u boci već i na cijenu koju za to plaćate.

Izvor: https://www.wsetglobal.com/. Naslov orginala: Weather, wine and vintages. Objavljeno: 22.03.02021. by WSET Global. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/globalno-zagrijavanje-i-stete-od-mraza/