Madeira jako vino

region vino vinska kultura

Madeira jako vino je jedno od rijetkih vina koja se nije promijenila od kada je postala popularna prije više od 200 godina. Što je Madeira vino? Madeira je vino pojačano alkoholom, dostupno u rasponu od suvog do slatkog stila. Ime je dobila po ostrvu Madeira, maloj, lijepoj stijeni usred Atlantskog okeana. Jedinstveni okus vina Madeira dolazi od ponovljenog zagrijavanja vina. Zagrijavanje stvara vino sa fascinantnim okusima pečenih orašastih plodova, pirjanog voća, karamele i toffi. Okus vina Madeira: Postoji nekoliko profila okusa, ali većina ima okuse karamele, ulja oraha, breskve, lješnika, kore naranče i braun šećera. Kada piti Madeira jako vino: Suvi stilovi Madeira vina (kao što su Sercial i Verdelho) poslužuju se rashlađeni sa početakom predjela a slađi stilovi se poslužuju kao piće poslije večere poput finog konjaka.

Madeira za kuvanje. Američki zakon dopušta proizvođačima vina da koriste vino Madeira za kuvanje. Upozorenje: ova vina nisu prava Madeira! Za kuvanje možete pronaći jeftino vino Madeira. Na naljepnici potražite najfinije ili tip Rainwater.

Vino rođeno na moru. Tokom 1.600. i 1.700-ih. godina vino se često kvarilo i trebalo ga je pojačati (dodavanjem malo alkohola-brandy) da bi preživjelo putovanje na moru. U to vrijeme je ostrvo Madeira bilo važno odredište za putovanja u Ameriku i Istočnu Indiju, a brodovlasnici bi se na putu za Englesku i Ameriku natovarili vinom Madeira. Bačve vina Madeira grijale bi se i hladile dok su brodovi prolazili kroz tropske krajeve. Brodovlasnici su primijetili kako se okus vina pojačao i postao bolji i nazvali ga morsko starenje vina “Vinho da Roda”.

Naslov originala:What is Madeira? The Rare Island Wine;  Izvor: https://winefolly.com/;  Objavljeno: 27.03.2015. by Jackson Rohrbaugh;  Obrada slike: Dijana Pantić;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: sorta, proizvodnja, Madeira, Portugal