Činjenica o crvenom vinu – 10 zanimljivih

vino vinska kultura

Činjenica o crvenom vinu. Vino je proizvod obavijen mnogim tajnama. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o crvenim vinima za koje možda niste znali, a koje bi vam u nekom trenutku mogle biti od koristi…

1.Piti crveno vino u ograničenim količinama zdravije je nego ne piti alkohol uopšte!  Zvuči iznenađujuće, međutim mnoga ispitivanja su pokazala da je umereno konzumiranje crvenog vina bolje po vaše zdravlje od potpunog izbegavanja alkohoa! Razlog za to su antioksidanti koji se nalaze u crvenom vinu i koji smanjuju učestalost srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Naravno, ukoliko pijete više nego što bi trebalo, umesto ove prednosti rizikovaćete razne zdravstvene tegobe. Zato, učinite sebi uslugu i pijte umereno.

2.Zdravstvene beneficije crvenog vina nalaze se u taninu. Praktično sve što se nalazi u vinu, a da nije alkohol ili voda, predstavlja neku vrstu polifenola. Polifenola, organskih hemijskih jedinjenja pod koje spadaju i tanini. O sim tanina tu su ipigmenti, i vinske arome, i resveratrol, i još oko 5.000 drugih različitih sastojaka. Od svih polifenola koji imaju blagotvoran zdravstveni učinak na ljudski organizam, u vinu je najzastupljeniji procijanid. Procijanid spada u izvesnu vrstu kondenzovanog tanina, kakav se takođe može naći i u zelenom čaju i tamnoj čokoladi, a koji se najčešće dovodi u vezu sa smanjenjem holesterola.

Preuzeto sa: http://www.vino.rs/