Mediteranska dijeta i rak dojke

nauka vino zdravlje

Mediteranska dijeta. Rak dojke je glavni problem javnog zdravlja i sve više istraživanja je pokazalo da pridržavanje zdravog obrasca ishrane, kao što je mediteranska dijeta (DietMed), može spriječiti nastanak raka dojke i recidiva.

Mediteranska dijeta

Rak dojke je najčešći rak koji pogađa žene širom svijeta, što predstavlja oko 2,26 miliona slučajeva i 685.000 smrtnih slučajeva u 2020. (https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cancer (dostupno, od 4. novembra 2021.).

Mediteranska dijeta

Prepoznati su faktori rizika koji se mogu promijeniti na temelju načina života. To su pušenje, konzumacija alkohola, tjelesna težina i nezdrava ishrana. Nizak unos povrća i vlakana, visok unos crvenog mesa, prerađenog mesa i masnoća od prženja i fizička neaktivnost igraju ključnu ulogu u nastanku raka dojke.

Prevencija raka

Ishrana je važan stub svakog načina života i može se koristiti kao blagotvoran faktor za prevenciju raka uopšte, kao i raka dojke. U tom smislu, mediteranski način ishrane se uglavnom zasniva na konzumiranju žitarica od cijelog zrna, svježeg voća i povrća (praziluk, slez, paradajz, zelena salata, cikorija, brokula i gljive, između ostalog), svježe vode, vina i proizvoda od maslina. Sve ovo uz dodatak ovčjeg sira, vrlo mali unos crvenog mesa i jaka sklonost ribi i morskim plodovima čini se da su svi oni najefikasniji u smanjenju incidencije raka. Iako je istina da bi u kontekstu preventivnih nutritivnih strategija za rak, komponenta vina bila uklonjena iz obrasca ishrane, jer je alkohol dokazano kancerogen za ljude.

Mediteranska dijeta

Prvo ispitivanje nutritivne intervencije koje je procijenilo učestalost prvih slučajeva raka dojke kao ishod provedeno je u Španiji – PREDIMED studija. Ovi rezultati su bili veoma upečatljivi. PREDIMED je bilo randomizirano terensko ispitivanje koje je imalo za cilj procjenu efikasnosti DietMed-a u primarnoj kardiovaskularnoj prevenciji. Kao sekundarni cilj, protokol je uključivao procjenu učinka intervencije na rak dojke. U analizi namjere liječenja, žene kojima je dodijeljen DietMed sa dodatkom ekstra djevičanskog maslinovog ulja (EVOO) pokazale su relativno smanjenje rizika od raka dojke od 62% u odnosu na kontrolnu (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26365989/). Castello et al. otkrili su da obrazac ishrane u mediteranskom stilu pokazuje zaštitnu ulogu protiv rizika od smrtnosti od raka dojke, posebno u slučaju trostruko negativnog raka dojke. Što je način ishrane bliži mediteranskoj dijeti, to su veće uočene prednosti.

Mediteranska ishrana

Zaštitna uloga mediteranske prehrane na rak dojke je biološki vjerodostojna. Budući da je mediteranska prehrana bogata vlaknima, antioksidansima, uključujući flavonoide, vitamine, karotenoide i skvalen (uglavnom iz djevičanskog maslinovog ulja). Prehrana može modulirati rizik od raka dojke smanjenjem endogenih estrogena, povećanjem nivoa globulina koji se vezuje za polne hormone, neutralizacijom slobodnih radikala i sprečavanjem oštećenja DNK, te smanjenjem oksidativnog stresa.

Nadalje, među ženama sa dijagnozom raka dojke, mediteranska prehrana takođe igra osnovnu ulogu. Prvo, žene koje su liječene od raka dojke imaju povećan rizik od recidiva raka, ali pored toga i povećan rizik od povećanja tjelesne težine. Drugo, njihov kvalitet života je smanjen zbog liječenja primarnog raka dojke.

Zbog svih ovih razloga, mediteranska dijeta je pretpostavila da je kamen temeljac zdrave prehrane za prevenciju bolesti povezanih sa načinom života, a preciznije, rizik od raka dojke. Ono što je jasno, je da su najveće koristi pripisane onim obrascima ishrane sa zajedničkom karakteristikom: zasnovani su na povećanom konzumiranju uglavnom povrća i voća. Daljnji korak u istraživanju ovog obrasca (DietMed) bi bio da biohemijski i patofiziološki rezultati u ćelijskim linijama ili životinjskim modelima moraju biti potkrijepljeni epidemiološkim dokazima.

References links:

Naslov orginala: Mediterranean Diet and Breast Cancer. Izvor: https://www.ciencia-e-vinho.com/ . Autor: Inmaculada Aguilera Buenosvinos, student doktorskih studija, Odsjek za preventivnu medicinu i javno zdravlje, Univerzitet u Navari. Epidemiologija ishrane i rak dojke. Objavljeno: 06.02.2022. by Paula Silva. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? SAD je zemlja koja sada uvozi najviše šampanjca, preuzimajući titulu od Engleske. Prošle godine je u SAD uvezeno 34 miliona boca šampanjca (skok od 62% u odnosu na 2020. SAD uvozi najviše šampanjca, broj 1. Zemlja koja pije najviše šampanjca je i dalje Francuska sa 44% udjela u ukupnom tržištu.