Zašto je vino tako fascinantno?

Zašto je vino tako fascinantno?

nauka vino vinska kultura zdravlje

Zašto je vino tako fascinantno? Iskusni osjećaj o naučnoj činjenici vodi do neočekivanog otkrića. Za mene u svakom slučaju. Ostanite – ovo je priča o vinu. U ranim satima sam se prevrtao. Razmišljajući o broju 30.000. Koliko je velik? Zašto 30.000? Pa, to je broj za koji sam mislio da je broj gena u ljudskom genomu. Ostalo mi je u mislima oko dvije decenije. Naučnici koji su radili na projektu ljudskog genoma (Human Genome Project) neposredno nakon prelaza milenijuma bili su iznenađeni da postoji “tako malo” gena potrebnih za opisivanje ljudi.

Zašto je vino tako fascinantno?
Izvor: https://www.pinterest.se/pin/96475616996624913/

Najranije procjene kada je struktura DNK otkrivena 1950-ih i 60-ih bile su u milionima. Čini se da su kasnije pretpostavke smanjene sa oko 100.000 na 50-60.000. Zatim, kako je napredovala visoka tehnologija i, što je najvažnije, globalna saradnja na problemu, broj gena je pao na oko 30.000 – ili sam bar tako mislio.

Ali ako JEDAN, tadašnji opozicioni lider, može pogrešno zapamtiti stopu nezaposlenosti, možda bih i ja mogao pogriješiti broj. Trebao bih provjeriti taj broj. Možda je u dvije decenije otkako sam naišao na 30.000 nešto zalutalo u mojim neuronskim mrežama.

Guglaj druže! Savjet drugog političara. Dakle, ispada da je danas najbolja procjena broja gena negdje oko 22.000. Uh. Čini mi se da je to mnogo manji broj koji mi remeti san u ranim jutarnjim satima. Ali sporedni rezultat mog malog izleta u Google zemlju i divljine Wikipedije bilo je zapanjujuće otkriće.

Zašto je vino tako fascinantno? Pogledajte ovo!

Zašto je vino tako fascinantno?

Šema 1. Gen se broji u raznim vrstama. Virusi, najjednostavnija živa bića, imaju samo nekoliko gena, ali su izuzetno dobro prilagođeni svom okruženju. Bakterije poput Escherichia coli imaju nekoliko hiljada gena, a višećelijske biljke i životinje dva do deset puta više. Osim ovih jednostavnih podjela, broj gena u vrsti nema mnogo veze sa njenom veličinom ili intuitivnim mjerama složenosti. Ovdje prikazani broj gena za kokošku i grožđe zasnovan je na nacrtu genoma i može biti značajno revidiran u budućnosti. Slika je iz članka “Između kokoške i grožđa: procjena broja ljudskih gena” (“Between a chicken and a grape: estimating the number of human genes”) autora Mihaela Pertea i Steven L Salzberg. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Nije li to nevjerovatno!

Grožđe ima više gena od ljudi! Zato je vino beskrajno fascinantna tema. To je zato što grožđe ima mnogo više genetskog učinka nego mi obični smrtnici. Sa skoro 50% više gena od nas trebalo bi da pokazujemo više poštovanja prema grožđu. To je još jedan razlog zašto bismo trebali tražiti raznolikost i individualnost u našem vinu umjesto da se držimo uobičajenih industrijskih tipova supermarketa.

Zašto sam samo želeo da znam broj 30.000? Prekasno! Neću reći. Novi broj koji će se nastaviti pojavljivati i okretati i u 3.45 ujutro je 22.333. Taj broj će inspirisati još jednu priču…ali gdje me vodi?

Izvor:https://darbyhiggs.substack.com/. Naslov orginala: Why wine is so fascinating…Objavljeno: 04.01.2023. by Darby Higgs. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati

Zanimljivosti o lozi i vinu: Pijem vino samo u dvije prilike; kada sam žedan i kada nisam žedan (Brendan Behan)