Novi svijet – šta sada znači u domenu vina?

klima kvalitet region sorta vino

Novi svijet je fraza koja se stalno mijenja kada je u pitanju vino. Još uvijek može imati svoje tradicionalno značenje – sve što nije iz etabliranih zemalja kao što su Francuska, Španija, Italija i Njemačka. Istina je da se američka, australijska, čileanska i južnoafrička vina teško mogu računati kao nova ovih dana kada su svima dobro poznata sa svojim priznanjima. Vinova loza se može uzgajati u mnogim zemljama.

Novi svijet

Sa globalnim zatopljenjem, prethodno definisane udaljenosti hemisfera, postaju sve nejasnije. Hemisfere diktiraju optimalne uslove uzgoja grožđa za vinare. Engleska, na primjer, sada ima gotovo savršene uslove za proizvodnju grožđa za proizvodnju šampanjca, dok se šampanja i burgundija bore sa nesigurnim vremenskim obrascima.

Novi Svijet?

Sve u svemu, to znači novi svijet jednostavno proizvodi vina koja nam nisu toliko poznata? Šta to sada znači i šta je novo u vinskom svijetu? Istočna Evropa ulazi u središte zainteresovanosti, posebno Slovenija, Rumunija i Mađarska. U Americi, u državi New York počeli su proizvoditi zanimljiva vina. Urugvaj sa svojim susjedima Čile i Argentina su u trci u proizvodnji sve boljih vina. Zapravo, urugvajska vinarija Bodega Garzón bila je najbolja među 50 najboljih 2019. i 2020. i četvrta. 2021. godine.

Urugvaj je četvrti najveći proizvođač vina u Južnoj Americi. Urugvajska vina su jedinstvena u regiji, s obzirom da je klima slična pomorskim evropskim zemljama. Ima blagu klimu zahvaljujući atlantskom uticaju. Argentina i Čile imaju toplije uslove za uzgoj vinove loze zbog suptropskih vremenskih obrazaca. To u laičkom smislu znači da je Urugvaj novi svjetski proizvođač vina sa grožđem starog svijeta, sorte koje ćete naći u Evropi. U rasponu od sorte Albariña (najčešći u sjevernoj Španiji i Portugalu) i Nero d'Avola (sicilijanska sorta grožđa) do sorte Pinot Noir (iz Burgundije) i Viognier (iz doline Rhone u Francuskoj). Grožđe koje se najviše povezuje sa Urugvajem, međutim, je sorta Tannat, crna sorta debele pokožice koja daje voćna vina.

Novi svijet

Stare sorte – nova vina?

Richard Ellison iz Wanderlust-a posebno je naklonjen vinima koja dolaze sa Long Island-a (New York). “Sa svojim pješčanim tlom i klimom”, objašnjava on, “zemlja proizvodi iznenađujuće evropske stilove vina zahvaljujući atlantskom povjetarcu. Njihov Pinot Gris je bogat i puni usta.” Prema Richard-u, “radi se o hladnoj klimi i alzaškoj sorti Riesling koja se gaji u državi New York u regiji Finger Lakes. Tu je i HJ Wiemer koji je po našem mišljenju najbolji proizvođač vina kada je u pitanju složenost njemačkog stila.”
Will Evered, šef vinarije Marlo Wine se slaže; Njujorška Finger Lakes vina postaju sve pouzdaniji izvor suvih bijelih vina. Klima je uporediva sa poznatim vinarskim regijama u Njemačkoj pa je to razlog da je Riesling ovdje najpopularnija vinska sorta. Međutim, nedavno su vinarije počele eksperimentisati sa drugim sjajnim sortama kao što su Chardonnay i Pinot Noir. Zbog toga je ova američka regija zanimljiva i na koju treba paziti; poput Velike Britanije i naše klime za uzgoj grožđa. Oni uzgajaju sorte grožđa koje bilježe ogroman uspjeh u proizvodnji vina u nekim od vodećih regija u Evropi.

Naslov orginala: What Does New World Mean In Wine Now? Izvor: https://www.go-wine.com/ . Objavljeno: 05.02.2022. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? Napa Valley je oko 1971. imala samo 40 vinarija. Danas (januar, 2019, kako su se stvari promijenile) Napa Valley ima otprilike 475 vinarija. To kaže Steve Burgess iz Burgess Cellars-a za https://winespeed.com/.