Yellow Tail i Casillero del Diablo, vrhunske marke vina

vino vinska kultura

Vrhunske marke vina. Vina australijski Yellow Tail i čileanski Casillero del Diablo su treću godinu zaredom na vrhu vodećih svjetskih vina. To je prema podacima Wine intelligence INDEKS-a (Global Wine Brand Power Index -GWBPI) iako opada potrošnja u kategoriji vina. Treću godinu Wine Intelligence GWBPI prati smanjenje nivoa svijesti – znanja potrošača o značaju vina.  Naravno sa nešto manjom brzinom nego u prethodnom izdanju izvještaja. Ove godine nivoi kupovine su takođe niži – što je najvjerovatnije faktor smanjenja nivoa poznavanja vina.

ZA 2020 Wine Intelligence-GWBPI uključuje povratne informacije potrošačima iz šest ključnih zdravstvenih mjera brenda. Indeks se izračunava na globalnom nivou kao i na državnom nivou na 21 ključnom tržištu vina. Kao i proširivanje područja primjene Indeksa za jedno tržište, kombinacija tržišta drugdje se neznatno promijenila: Čile, Danska i Švajcarska su izostavljene, dok su dodane Kolumbija, Finska, Hong Kong i Meksiko.

Američki potrošači i domaća vina

Prema Wine Intelligance australijski i čileanski brendovi kao takvi pokazali su se vrlo dobro u odnosu na količinu proizvodenog vina u tim zemljama. Uz to, trećinu od prvih 15 vina čine američke marke – osobito Gallo i Barefoot. To je, dijelom, posljedica uticaja velike populacije pijenja vina u SAD-u kako pokazuje studija i afiniteta američkih potrošača prema domaćim vinima.

Značajni pokretači promjena na GWBPI uključuju Barefoot. On  je preskočio 8 mjesta za ulazak u top 5, te Frontera, koja se popela za sedam mjesto i osvojila 8. mjesto u indeksu. Santa Carolina se popela za sedam mjesta i sada je na 12. mjesto sa Beringerom. S druge strane, Mouton Cadet je pao za 5. mjesta i zauzima 10. mjesto, a Robert Mondavi pao je za 7. mjesta sada je na 14.

Torres se takođe popeo za dva mjesta kako bi se ove godine uvrstio u top 15. Komentirišući izvještaj, izvršna direktorica Lulie Halstead rekla je: “Prednosti moćnog branda danas se jasno pokazuju na globalnom tržištu vina”. “Međutim, put povratka jakom brendu postaje sve teži, jer nivoi znanja potrošača u kategoriji vina opadaju a” galama-alarm “iz ostalih kategorija pića raste.” Pogledati i: https://ovinu.info/sta-cini-veliko-vino-velikim/

Naslov orginala: Yellow Tail and Casillero del Diablo top wine brand power index. Izvor: https://winetitles.com.au/; Objavljeno: 10.03.2020. Prevod: Dragutin Mijatović