Monastero Suore Cistercensi – Najbolja vina manastira 3

vino

Monastero Suore Cistercensi. Istorijski gledano, vodeće ličnosti u vinskoj industriji bili su muškarci. Florent Schepens, profesor sociologije na Université de Bourgogne, objasnio je za Monaco Tribune da je dio mizoginog i pogrešnog obrazloženja koji stoji iza ovoga bio da bi žene negativno uticale na vina koja žene proizvode.

Monastero Suore Cistercensi
Facebook

Naravno, vjerovanja poput ovih s vremenom jenjavaju, ali mačo stisak ostaje obavijen oko većine vinograda i vinarija. Na sreću, grupa časnih sestara sa sjedištem u Monastero Suore Cistercensi (Italija) dokazuje da odlično vino mogu proizvesti i žene.

Savjeti poznatog vinskog konsultanta Giampiero Bea, u kombinaciji sa tradicionalnim, organskim, radno intenzivnim načinom da sestre obrađuju svojih pet hektara vinograda (Skurnik), rezultirali su proizvodnjom zapanjujuće dobrih vina. Glavno među njima je Coenobium Ruscum, narandžasto vino poznato po svojoj kiselosti, punču i suvoći (Astor Wines).

Velik dio ograničenih zaliha Coenobium Ruscum izvozi se u Ameriku preko Rosenthal Wine Merchant. To je rezultat radnog odnosa u kojem posebno uživa osnivač Rosenthala, Neal Rosenthal. “Posebna je radost raditi sa sestrama… Osmijesi, uvijek prisutni, na licima sestara prenose bogatstvo njihovog skromnog života”, rekao je Rosenthal za Fortune.

Naslov orginala: The Best Wines Made In Monasteries: Coenobium Ruscum – Monastero Suore Cistercensi (Najbolja vina proizvedena u manastirima: Coenogium Ruscum -Monastero Suore Cistercenci). Italy. Izvor: https://www.mashed.com/. Objavljeno: 02.06.2022. by Jacob Smith. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I: https://ovinu.info/manastir-alaverdi-najbolja-vina-proizvedena-u-manastirima-2/  

Dobro je znati-ako niste znali? Na jugozapadnom vrhu države Zapadne Australije, nalazi se vinska regija poznata kao Great Southern. Obala graniči sa Indijskim okeanom. Vinsko grožđe je prvi put zasađeno u ovom udaljenom dijelu Australije 1859. Ali regija je počela privlačiti svjetsku pažnju tek od 1970-ih. Danas postoji oko 70 proizvođača – uglavnom malih, porodičnih imanja – kao i mnogo mladih inovativnih vinara. Great Southern je specijalizovan za vina suvi Riesling i Shiraz (hladna klima).