Vino u neobičnom dekanteru

ambalaža dekantiranje vino vinska kultura

Vino u neobičnom dekanteru. Umjetnik Etienne Meneau stvara radikalne interpretacije tradicionalnog dekantera za vino koristeći apstraktne oblike krvnih žila, srca i korjenovog sistema. Svaka posuda iz njegove serije “Strange Carafes” ručno je duvana od borosilikata. Mnogi predmeti su tehnički funkcionalni, drugi služe kao skulpturalni objekti u kojima je vino trajno zatvoreno.

Vino u neobičnom dekanteru

Vino u neobičnom dekanteru. Dubina i prečnik svakog komada je toliki da savršeno sadrži jednu bocu vina. Meneau dijeli mnoštvo fotografija i video zapisa svakog ograničenog izdanja na nizu mini web stranica (My Modern Met)

Vino u neobičnom dekanteru

Naslov orginala: Stranger Wine: Hand-Blown Glass Wine Decanters by Etienne Meneau Mimic Blood Veins and Root Systems (Neobično vino: Ručno duvani stakleni dekanteri za vino Etienne Meneau imitiraju krvne vene i korjenov system). Izvor: https://www.thisiscolossal.com/ . Objavljeno: 06.10.2016. by Christopher Jobsom. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Kvalitetna Madeira se proizvodi po Canteiro sistemu. Ovdje vina odležavaju u bačvama u skladištima 5, 10, 15 ili više godina. Neka skladišta su vrlo slikovita; druga ne toliko, ali to ne utiče na kvalitet vina. Vina sa oznakom starosti su mješavine koje imaju za cilj postizanje stila u skladu sa etiketom. Ako na boci stoji godina berbe, zove se frasqueira (preko 20 godina) ili colheita (od jedne berbe i odležane u buretu između 5-18 godina), i mora biti proizvedena od jedne sorte grožđa. Uopšteno govoreći, što je starija to će biti složenija i bolja. Naučili smo da jednom flaširano vino više ne stari. Zato ćete na bocama Madeire određene starosti uvijek vidjeti dva datuma: datum punjenja i datum berbe (https://vincarta.com/)