Vino glavni junak u 5 umjetničkih djela

ambalaža etiketa vino vinska kultura

Vino glavni junak. Vino i umjetnost su uvijek bili ruku pod ruku kroz istoriju. U Jean Leon-u smo oduvijek davali veliku važnost umjetnosti i kulturi. To je oličeno u istoriji naše vinarije, ali prije svega u našoj ikoni vina Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva. Svaka berba ove Gran Reserve odjevena je sa drugom etiketom, ilustrovanom od strane poznatog umjetnika. Na taj način uspijevamo unijeti mala umjetnička djela u svaki dom.

Vino glavni junak

U našem slučaju, boce vina imaju umjetnička djela na etiketi, ali u ovom članku htjeli smo govoriti o onima u kojima je glavna figura vino. Očigledno je da postoji mnogo umjetnika koji na svojim slikama predstavljaju svijet vina, ali mi ćemo izdvojiti 5 posebno važnih djela u istoriji umjetnosti.

Trijumf Bacchus-a

Vino glavni junak

Vino glavni junak. Umjetničko djelo, koje je naslikao poznati umjetnik Velázquez između 1628. i 1629. godine, ulje je na platnu, koje je trenutno izloženo u Muzeju Prado. Na ovoj slici, Velázquez uvodi novi način predstavljanja mitološkog svijeta, miješajući ga sa vrlo realističnim, svakodnevnim scenama. Kao što se može vidjeti, slika je podijeljena na dva dijela. Na lijevoj strani, mitološki dio, sa bogom Bacchus-om, bogom vina, kao glavnim likom, a desno se nalaze gradski likovi, koji daju svakodnevni kontrapunkt.

Berba grožđa ili jesen

Vino glavni junak

Ova slika, koju je Goya naslikao 1786. godine, ulje je na platnu i izložena je u Muzeju Prado. Treba napomenuti da se jesen smatra godišnjem dobom boga Bacchus-a, boga vina. Umjetnik je ovom slikom želio prikazati tradicionalnu scenu u kojoj seljaci obavljaju proces berbe grožđa (branje grožđa) koje će poslužiti za proizvodnju vina.

Veslački ručak – Vino glavni junak

Vino glavni junak

Ovo ulje na platnu, koje je naslikao Renoir 1881. godine, trenutno je izloženo u Muzeju Phillips Collection u Washington-u D.C. Francuski umjetnik je jedan od slikara koji je na svojim slikama najčešće prikazivao vino. Takav je slučaj i sa ovim umjetničkim djelom, koje je himna joie de vivre (radost življenja), gdje se vino stavlja kao savršena pratnja jelu.

Kartaši

Vino glavni junak

Ovo umjetničko djelo, koje je naslikao post-impresionistički slikar Paul Cézanne između 1890. i 1895. godine, ulje je na platnu, koje je izloženo u Musée d'Orsay u Parizu. Cézanne je još jedan umjetnik koji na svojim slikama daje značaj vinu. U ovom slučaju, on prikazuje svakodnevnu scenu dvojice muškaraca koji igraju karte dok piju vino, sa flašom u centru scene.

Boca vina – Vino glavni junak

Vino glavni junak

Umjetničko djelo, koje je stvorio Pablo Picasso 1922. godine, je gravura, izložena u umjetničkoj sobi Vivanco muzeja vinske kulture, u Briones-u (La Rioja). Graviranje je rađeno tehnikom “pochoir” (ručno graviranje šablonom u boji). Prikazuje kubističku mrtvu prirodu sa grozdom, bocom vina i čašom na stolu.

Ovo je samo 5 poznatih radova koji na svojim slikama predstavljaju svijet vina, ali ima mnogo više umjetnika koji su željeli istaknuti nešto tako blisko povezano sa društvom kao što je vino.

Vino je oduvijek bilo, jeste i uvijek će biti dio naših života.

Naslov orginala: 5 works of art in which wine is the protagonist. (5 umjetničkih djela u kojima je vino glavni junak). Izvor: https://www.jeanleon.com/en/ . Objavljeno: 26.07.2022. by Art and Culture. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Antocijanini su jedinjenja crnog grožđa koji daju crvenu boju vinu. Saccharomyces cerevisiae je kvasac koji fermentiše većinu vina. Vanilin je jedinjenje koji se obično dolazi iz hrastovog bureta i daje nekim vinima karakterističan karakter vanile. Fruktoza je jedan od šećera prisutnih u svakom grožđu.