Mystique

ampelografija grožđe region sorta vinarstvo vino vinogradarstvo

Naslov orginala: Mystique. Izvor: https://www.csiro.au/en/. Prevod: Dragutin Mijatović

Mystique je vinska sorta vinove loze u kolekciji sorti CSIRO koja bolje odgovara australijskim uslovima uzgoja. Sorta ima dobru produktivnost i daje vino izvrsne boje, okusa i arome.

Ime Mystique dolazi i od vinograda u kojem je grožđe prvi put posađeno, Mystic Park, u kombinaciji sa elementom misterije koji je povezan sa novim vinom.

Karakteristike. Vino sorte Mystique ima vrlo duboku boju, uključujući i kada se proizvodi od grožđa koje se uzgaja u toplijim krajevima. Ima intenzivan voćni okus sa mekim taninima, što dovodi do vina sa vrlo različitim karakteristikama od onih trenutno dostupnih na tržištu. Visoka boja vina može se postići pri umjerenom nivou šećera. Mystique vino ima udio alkohola od oko 12-13%. Sorta je pogodna i za proizvodnju vina sa nižim udjelom alkohola.

Istorija. Sorta Mystique ima pedigre koji uključuje Cabernet Sauvignon i četiri druge sorte Vitis vinifera. Odabrana je zbog svoje visoke boje u bobici pokožice i mesu, pored dobrog voćnog sastava i otpornosti na toplotu. Izvorno ukrštanje obavljeno je 2000. godine, pri čemu je sorti grožđa dodijeljeno Pravo privremenog uzgoja u 2017. godini.

Jedan od sijanaca iz ukrštanja identifikovan je da ima crvenu pokožicu i meso sa intenzivnim crvenim sokom, a to je korišteno za proizvodnju vina male količine u 2007. godini. Nakon industrijskog testiranja, Brown Brothers je pokazao veliko zanimanje za testiranje selekcije u polukomercijalne svrhe u saradnji sa CSIRO-om. U sljedećim sezonama u Brown Brothers proizvodili su i ocjenjivali razne vinske stilove, prije nego što je odabrani stil vina konačno razvijen. Pogledati i: https://ovinu.info/taminga/