Vinska kultura – Kina

region vino vinska kultura

Vinska kultura – Kina. Najstariji arheološki dokazi o korištenju divljeg grožđa za spravljenje fermentisanog ritualnog pića potiču iz Kine i datiraju oko 9.000 godina unazad. Ovaj “neolitski koktel” trenutno se smatra najstarijim alkoholnim pićem na svijetu. Samo vinogradarstvo je počelo tek nešto kasnije, prije oko 8.000 godina u Gruziji. “Alkohol, a posebno vino napravljeno od grožđa, bio je fundamentalno važan dio kulturnog života u Evroaziji hiljadama godina.

Peter Kupfer sa Univerziteta u Mainzu objavio je istoriju kineske vinske kulture. 9.000 godina stara otkrića iz centralne Kine su najraniji svjetski tragovi vinarstva.

Vinska kultura - Kina
  • Lijevo. Amfora Yangshao kulture, Banpo, Shaanxi, 4800-3600 pne. Slika: Peter Kupfer
  • Desno: Amfora kulture Majiayao, Gansu, 3300-2100 pne. Slika: Peter Kupfe.

Kina je odigrala ključnu ulogu u istoriji”, rekao je sinolog profesor Peter Kupfer sa Johannes Gutenberg University u Majncu (JGU). Kupfer proučava Kinu četiri decenije i istraživao je sve aspekte alkoholne kulture Srednjeg kraljevstva (Middle Kingdom). Kulture koja je hiljadama godina oblikovala živote njenih naroda. Po Kupferovom mišljenju, pojavljivanje Kine kao jedne od vodećih svjetskih zemalja u proizvodnji i konzumaciji vina najbolje se vidi na ovoj pozadini.

Ljudska evolucija je oduvijek bila povezana sa proizvodnjom vina

Najnovija istraživanja ukazuju da je alkohol igrao centralnu ulogu u ljudskoj evoluciji i istoriji civilizacije. Vino je najstarije i najraširenije kulturno i ritualno piće čovječanstva, starije čak i od piva. „Bez izuzetka, uspon svih naprednih evroazijskih civilizacija bio je blisko povezan sa razvojem vinske i alkoholne kulture koja je u početku bila povezana sa magijom. Kasnije je igrala ulogu u društvenim i vjerskim ritualima“, objasnio je Kupfer, opisujući ključni uticaj alkoholnih pića na ljudsku istoriju. Konzumacija vina, a kasnije i piva na evroazijskom kontinentu stara je koliko i veze i kulturna razmjena među njegovim narodima.

Narodi Evroazije bili su u kontaktu i razmjenjivali ideje i dobra na ogromnim geografskim udaljenostima još od praistorije. Mnogo prije vrhunca Puta svile prije dvije hiljade godina. „Ječam se izvozio iz Mesopotamije u Kinu, gde je korišćen isključivo za pravljenje piva“, naveo je Kupfer jedan primer.

Vinska kultura – Kina. Iako još uvijek nije dokazano, Kupfer vjeruje da su vjerovatno postojale veze između najstarijih mjesta proizvodnje vina. Naprimjer između Gruzije prije 8.000 godina i Jiahua u središnjoj Kini prije nekih 9.000 godina. Prirodna istorija Kine takođe je bila ključna za njeno vinogradarstvo. Milionima godina ova zemlja je bila dom najbogatijeg i najraznovrsnijeg spektra vrsta na svijetu iz roda Vitis. Tokom glacijalnih perioda, vinova loza je našla utočište u južnoj Kini. Danas dom za preko 40 vrsta Vitisa, od kojih je 30 autohtonih.

Uz nekoliko izuzetaka, alkohol nikada nije bio zabranjen u Kini. Sasvim obrnuto: kinesko pravilo “Nema proslave bez alkohola” slijedilo se kroz sve epohe. „Način na koji Kinezi nazdravljaju jedni drugima ostao je nepromijenjen 3.000 godina, o čemu svjedoče drevna pisana pravila o gostoprimstvu“, dodao je Peter Kupfer.

Vinska kultura – Kina i Nova vina iz Srednjeg Kraljevstva

S obzirom na prevagu koja se pripisuje francuskim vinima, prirodno je pretpostaviti da je vinarstvo nastalo u staroj Grčkoj ili Rimu. Zapravo, razvijao se od neolita tokom hiljada godina u kontekstu kontinuirane razmjene između evroazijskih regija, pri čemu su Perzija i Indija igrale posebno važnu ulogu vrlo rano.

Tek krajem 19. vijeka kinesko vinogradarstvo je počelo da se usklađuje sa svojim zapadnim kolegama. To je otprilike u isto vrijeme kada se evropska vinska kultura etablirala u brojnim prekomorskim regijama, uključujući Sjevernu i Južnu Ameriku, Južnu Afriku, Australiju, Novi Zeland i Japan. Kineske kompanije su uvozile vinovu lozu i tehnologije iz Evrope, sarađivale sa evropskim vinarima i enolozima, a sve više su usvajale francuske tehnike proizvodnje vina, uključujući i odležavanje u hrastovim bačvama.

Ove tehnike i danas ostaju osnova kineskog vinarstva. „Ali od 1990-ih, proizvodnja vina u Kini je počela da postaje sve samodovoljnija. Sve više zemlje se obrađuje za podizanje vinograda (danas treća u svijetu) i proizvodnju vina, a raste i uvoz i potrošnja vina.

Grob šamana sahranjen sa keramičkim peharom u Jiahu, Henan, oko 7.000 godina prije Krista. Slika: Peter Kupfer.

Posebno mladi ljudi, prirodno opredjeljeni za nova iskustva, uče da cijene vino.” Kupfer takođe naglašava da na kineskom tržištu već postoje izvanredna vina koja se mogu otkriti, posebno crvena vina. Kineski terroir i klima predstavljaju odličnu osnovu za budući rast. “Po mom mišljenju, za nekoliko godina ćemo svjedočiti nastanku vrlo izrazite vinske kulture u Kini. Kineska geografija – raznolika i na skali od hiljada kilometara – nudi idealne perspektive za takav rast”, kaže Kupfer.

Ćilibarni sjaj i biseri crnog zmaja: Istorija kineske vinske kulture

Godine 1998. Peter Kupfer je imenovan za profesora kineskog jezika i kulture na Fakultetu za prevođenje, lingvistiku i kulturologiju Johannes Gutenberg University u Mainzu. Od 2008. godine preduzeo je nekoliko istraživačkih putovanja duž centralnoazijskih, kineskih i iranskih dionica Puta svile i napravio posebnu studiju kineske vinske kulture.

Njegova knjiga Bernsteinglanz und Perlen des Schwarzen Drachen: Die Geschichte der chinesischen Weinkultur [Amber sjaj i biseri crnog zmaja: Istorija kineske vinske kulture] pruža sveobuhvatnu interdisciplinarnu analizu uloge vina i alkohola u kineskoj kulturi.

Vinska kultura - Kina
  • Lijevo: Peter Kupfer
  • Desno: Njegova knjiga: Bernsteinglanz und Perlen des Schwarzen Drachen: Die Geschichte der chinesischen Weinkultur (Amber Shine and Black Dragon Pearls: The History of Chinese Wine Culture = Ćilibarni sjaj i biseri crnog zmaja: Istorija kineske vinske kulture)

Uzima u obzir sve različite povezane aspekte – arheološke, antropološke, istorijske, etnografske, sociološke, književne, umjetničke, lingvističke i kulinarske faktore. Knjiga osvjetljava istoriju vina i alkoholnih pića u Kini kroz različite epohe sve do današnjih dana. Objavljivanje knjige podržano je sredstvima Njemačke istraživačke fondacije (German Research Foundation-DFG).

Izvor: https://www.uni-mainz.de/ . Orginal naslov: China’s viticulture in transition: Wine culture going back thousands of years lays the foundation for emerging modern wine industry in the Middle Kingdom. (Kinesko vinogradarstvo u tranziciji: Vinska kultura koja seže hiljadama godina unazad postavlja temelje za nastajanje moderne vinske industrije u Srednjem Kraljevstvu.). Objavljeno: 15.04.2020. by Universität Mainz. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vitis-shizishanensis-nova-vrsta-roda-vitis-kina/ i  https://ovinu.info/proizvodnja-grozdja-u-svijetu-u-92-drzave/