Taminga

ampelografija klima region sorta vinarstvo vino vinogradarstvo

Naslov orginala: Taminga. Izvor: https://www.csiro.au/en/. Slika: Deidre Blackmore. Prevod: Dragutin Mijatović

Taminga je vinska sorta grožđa, koju je CSIRO razvio kao pogodno grožđe za toplije australijske uslove. Bijele bobice Taminga daju visokokvalitetno botritisano slatko vino, a sorta je idealna i za miješanje. Ime Taminga potiče iz naselja Južne Australije (Clare Valley). Sorta bijelog grožđe koja daje kvalitetna vina sa karakterističnim aromatičnim bukeom.

Karakteristike. Taminga je posebno pogodna za toplije navodnjavane regije i sposobna je zadržati visok nivo kiselosti u vrućim australijskim uslovima. Sorta daje visoke prinose (oko 40 tona po hektaru). Sazrijeva krajem februara do početka marta u regiji Murray Valley.

Bobice su srednje veličine rastu u kompaktnim grozdovima koji su male do srednje veličine i daju visokokvalitetna botritisana slatka vina komercijalno u Australiji. Grožđe je idealno i za miješanje, poboljšavajući okus više neutralnih sorti. Vino sorte može se opisati kao cvjetno sa svježim notama citrusa i koštičavog voća, velikodušno začinjeno muskatnim oraščićem i začinom cimeta.

Istorija. Sorta je proizvod ukrštanja između CSIRO selekcije, hibrida španskih sorti Planta Pedralba i Sultana i sorte Traminer. Izvorno oprašivanje 1970. godine obavio je pokojni Alan Antcliff, a sorta priznata 1982. Veliki broj ljudi dao je doprinos razvoju sorte Taminga, koje su predvodili Peter Clingeleffer (vinogradar) i George Kerridge (vinar). Cilj programa bio je proizvodnja visokokvalitetnog vinskog grožđa prilagođeno australijskim uslovima. Sorta je odabrana iz mnogo veće populacije sijanaca prema kriterijima izbora sorte, uključujući visoku titracijsku kiselost, nisku pH vrijednost, dobru boju i okus te adekvatne prinose. Taminga se uglavnom gaji u područjima Murray River Valley na jugu Australije. Pogledati i. https://ovinu.info/sorte-vinove-loze-gajene-u-aziji/