Nadmorska visina – kako utiče na vino?

grožđe kvalitet vino vinograd

Nadmorska visina. Zbog čega je grožđe koje se uzgaja u vinogradima na višim nadmorskim visinama posebno u poređenju sa grožđem u istoj regiji gajenim u ravnici? To je kombinacija povećanja sunčevih zraka, većih kolebanja temperatura, oskudnosti vodnih resursa i same promjene nadmorske visine. Planinsko imanje Stonestreet (Stonestreet Mountain Estate) nalazi se visoko nad Aleksandrovskom dolinom (Alexander Valley). To je planinski lanac Mayacamas (Mayacamas Mountain Range) sa vinogradima na nadmorskoj visini (NV) u rasponu od 120 do 730 m. Područje se nalazi ispod 40o sjeverne geografske širine.

Vinogradi planinskog imanja Stonestreet
Slika 1. Nadmorska visina – vinogradi planinskog imanja Stonestreet

Ovom značajnom promjenom vinogradi pokazuje dramatičan niz mezoklimata na brojnim brežuljcima, dolinama i ulegnućima. Ove neravnine utiču na složenost naših vina kroz ta raznolika područja uzgoja. Uzgoj na višoj nadmorskoj visini donosi sa sobom brojne izazove i ograničenja koja pomažu oblikovanju jedinstvenih i cijenjenih vina Stonestreet-a.

Nadmorska visina -kako temperatura i solarni zraci utiču na vino

Taninska struktura i kiselost vina pretežno su razvijeniji u ovim vinogradima. Kvalitet grožđa uglavnom zavisi od izlaganja (ekspozicije) vinograda sunčevim zracima i temperaturnim promjenama koje vinogradari uočavaju čak na prelazu iz dana u noć. Kako se krećete prema visini, gustina i intenzitet sunčevih zraka se povećava, što znači povećanje i direktne sunčeve toplote koja pogoduje grožđu.

Vinogradi visokih brežuljaka skloni su primanju direktnog i koncentrovanijeg sunčevog svjetla. Za svakih 300 metara visine nivo UV zraka povećava se za 10-12%. To prisiljava bobicu da razvija deblju pokožicu, što dovodi do veće koncentracije boje i jačih tanina.

Temperatura se takođe povećava eksponencijalno kako se povećava nadmorska visina. Tokom ljeta i jeseni naši ”planinski” vinogradi koji su podignuti na višim terenima imanja mogu biti i do 20 stepeni (ili više) topliji od onih u dolini što dovodi do koncentrvanijih profila okusa u bobici.

Područja sa višom NV takođe imaju veću razliku temperatura između dana i noći. Kada zađe sunce, u Aleksandrovoj dolini temperatura drastično opada, a promjena je izraženija na višoj nadmorskoj visini. Hladnije noći u vinogradima omogućavaju grožđu da sačuva svoju kiselost. To dovodi do elegantnijih, vrijednih vina i pomaže produženje vegetacije omogućavajući grožđu više vremena da se razvije na vinovoj lozi.

Inverzijski sloj i linija magle utiču na vino

Inverzijski sloj oko planine Mayacamas, koji se proteže preko regiona Napa i Sonoma, pada između 490 do 550 m. To često rezultira gustim slojem magle ispod inverzijske kape tokom ranog jutra, što pokriva samo dio našeg vinograda. Brojni vinogradi (uglavnom vinogradi sa sortom Chardonnay) ovdje su podignuti i nalaze se pod uticajem oba klimatska uslova. Zbog toga vidimo složeni raspon okusa između „vrha i dna“ ovih vinogradskih lokacija – složenost koja sjaji u vinima koja stvaraju.

Dio vinograda pokriven maglom
Slika 2. Dio vinograda pokriven maglom

Planinske padavine i oticanje vode

Više NV sklone su intenzivnoj promjeni vremena zbog načina na koji olujni sistemi pogađaju planinske vrhove. Planinski vinogradi imaju srazmjerno veću količinu padavina nego vinogradi u dolini. S obzirom na padine brdovitih vinograda i prirodno oticanje, voda nikada nema šanse da se tu zadrži. Na taj način se smanjuje količina vlage koja ulazi duboko u tlo za potrebe korijena loze.

Ovaj nedostatak površinske vode prisiljava korijenje loze da prodire dublje, zauzvrat vinova loza se napreže i podstiče da ulože više energije u bobice u razvoju, a ne u mnogo lisne površine. To takođe utiče na prinose naših vinograda – prosječno 2,5 tone po hektaru proizvedenog grožđa. To dovodi do manjeg broja grozdova po čokotu što zauzvrat omogućava tim grozdovima da se cjelovitije razvijaju.

Ručni radovi u planinskom vinogradu

Zbog strmijih padina, orijentacije vinograda i terena, primorani smo da na imanju radimo sve ručno. Mnoge prakse upravljanja vinogradima su mehanizovane u posljednjih nekoliko godina kako bi se procesi pojednostavili. Ove mašine se ne uklapaju u uske redove vinogorada Stonestreet i ne mogu se koristiti na strmom terenu.

Umjesto toga, zaposlili smo izvanrednu ekipu, više od 100 osoba koje se izuzetno ponose ovim vinogradima. Iako to možda treba više napora, ukupni uticaj koji imamo na zemljište je smanjen omogućavajući nam istinski fokus na našim naporima za održivost. Naš blagi pristup pomaže minimizirati efekat ugljenika i dovodi do kvalitetnijeg grožđa.

Nadmorska visina - berba grožđa
Slika 3. Berba grožđa, STST-grapes.jpg

Nadmorska visina – perspektive uzgoja loze

Kao što je već rečeno, vinogradi Stonestreet kreću se od 122 do 732 metra nadmorske visine. Da se to shvati, to je gotovo dvostruko više od visine Empire State Buildinga u New Yorku. Na svijetu postoji samo jedna zgrada koja nadmašuje visinu našeg planinskog imanja – Burj Khalifa (Dubai, United Arab Emirates) 828 metara.

Sveukupno, vidimo veliku snagu i intenzitet u vinima koja proizvodimo u planinskim vinogradima. Za vina Cabernet Sauvignon, karakteristike pripisujemo robusnoj taninskoj strukturi, uravnoteženoj kiselosti i koncentrovanijim okusima. Za naš Chardonnay, širok raspon uslova uzgoja znači elegantna i uravnotežena vina složenog okusa i teksture.

Nema dva slična vinograda na Stonestreet Mountain Estate Vineyards; razlikuju se u svemu, od tipa tla, mezoklime, do nadmorske visine. Iako je uzgoj loze na višoj nadmorskoj visini možda izazovan, naš vinogradarski i vinarski tim dobro i sa zadovoljstvom rješava probleme svakog dana i zbog svoje predanosti, naši vinogradi nam nude najbolju moguću nagradu – prekrasna vina u kojima vrijedi uživati i dijeliti ih. Pročitati i: https://ovinu.info/zasto-je-nadmorska-visina-vazna/

Izvor:

https://www.stonestreetwines.com/ . Naslov orginala: How Does Altitude Affect Wine? Prevod i priprema: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: nadmorska visina, vinograd, grožđe, vino, kvalitet