Anatomija boce šampanjca

pjenušavo vino vinska kultura

Kao i većina nas, najpoznatije svjetsko pjenušavo vino imalo je izazovnu godinu. Od aprila do avgusta 2020. prodaja šampanjca pala je na vrijednost od samo 2 milijarde dolara, sa oko 100 miliona neprodanih boca, navodi Forbes.

Šampanjac

Anatomija boce. Šampanjac je prirodno pjenušavo vino koje potiče iz francuske pokrajine Champagne. Proizvodi se dvostrukom fermentacijom mirnih vina, uz dodatak šećera.  Prva fermentacija odvija u buradima, a druga u bocama. Nakon završene fermentacije u bocama, odstrani se talog iz grlića boce. Za nadopunjenje boce neposredno nakon odstranjivanja taloga (disgorgement) dodaje se liqueur d’expedition, nadoknadi se manjak vina i boca se zatim zatvara plutanim čepom. Vinogradi za proizvodnju šampanjca pokrivaju strogo ograničenu regiju između Reimsa, Epernaya i Aya, pretežno u departmanu Marne.

Srećom, ne trebate biti na raskošnoj zabavi, vjenčanju ili bilo gdje osim u blizini vašeg kauča da biste uživali u šampanjcu. Dostupne su kvalitetne boce po različitim cijenama za proslavu praznika, godišnjica ili činjenicu da imate neotvorenu vreću čipsa za sebe. Kao i kod mnogih francuskih vina, složena pravila uređuju proizvodnju, etiketiranje i pakiranje šampanjca. Želite li razumjeti zašto čepovi od šampanjca izgledaju drugačije od zatvaranja mirnih vina ili zašto nigdje na boci nema zabilježene godine berbe? Naučite kako čitati etiketu šampanjca i još više pomoću ove infografije.

Mnogo onoga što mislite da znate o vinu može zapravo biti mit, a to uključuje i svrhu udubljenja na dnu boce. Iako je prije vijekova služio važnu funkciju, današnja karakteristika dizajna je u najboljem slučaju kozmetička. Pogledati i: https://ovinu.info/champagne/

Anatomija boce – vodič za bocu šampanjca

Muselet

Definicija zatvarača

Žičana kapa (muselet) izrađena je od tri dijela sastavljena u jedan komad:

1.Metalna kružna kapa u elektrolitskom limu, lakirana i lito-tiskana ili lakirana i reljefna.

2.Samo tijelo ili kavez koji se sastoji od četiri odvojene žice (noge) i vrha od meke pocinčane žice, ponekad lakirane,

3.Donji prsten (ceinture) izrađen od meke pocinčane žice koja je ponekad lakirana

Boca šampanjca

Kako pročitati etiketu šampanjca

Etiketa šampanjaca

Izvor

https://www.winemag.com/. Naslov orginala: The Anatomy of a Champagne Bottle. Illustration:  by Eric DeFreitas. Objavljeno: 10.12.2020. By Wine Enthusiast. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović.