Najbolja vina proizvedena u manastirima 8

Najbolja vina proizvedena u manastirima 8: Lux Amoris

vino vinska kultura

Najbolja vina proizvedena u manastirima 8. Za hršćane milosrđe predstavlja jednu od sedam nebeskih vrlina. Kao takav, čini ključni dio svakog hršćanskog života, posebno za one koji su se posvetili časti i služenju Bogu. Monasi i časne sestre iz opatije Le Barroux, koja se nalazi u dolini Rhȏne, oličili su ovaj hrišćanski pristup koristeći vino.

Najbolja vina proizvedena u manastirima 8
Izvor:  Caratisa /YouTube

Kako prenosi Eurasia Review, benediktinci i časne sestre neumorno su obrađivali vinograde tokom godina, često sa ciljem prikupljanja novca za podršku lokalnoj vinarskoj zajednici.

Najbolja vina proizvedena u manastirima 8

Osim vrlinske prirode svog rada, opatija Le Barroux je proizvela i neka izvanredna vina. Njihovi vinogradi su najstariji papski vinogradi na svijetu (Izvor: Aleteia). Prestižno grožđe smješteno je među brdima planine Ventoux gdje niz terena, tipova tla i nadmorske visine daju opatiji Le Barroux mogućnost uzgoja brojnih sorti grožđa (Izvor: Caritatis).

Ovaj raznoliki terroir, u kombinaciji sa mukotrpnom pažnjom opatije u detalje, imao je za rezultat  stvaranje mnogih vina visokog kalibra, poput vina Lux Amoris. Sorte: Grenache, Syrah, Marselan. Ovo vino je posebno dobro prihvaćeno zahvaljujući živopisnom izgledu i nijansiranom okusu (izvor: Earth Labora).

Najbolja vina proizvedena u manastirima 8
Vino Lux Amoris AOP Ventoux 2017

Redovnici iz opatije Barroux i vinogradari Caritatis, su nasljednici prvog pontifikalnog vinograda koji je zasadio Klement V 1309. godine. Ujedinjeni odvažnošću, redovnici iz opatije obnovili su drevni papin vinograd tako da sa njihovih brda loza i dalje daje dobra vina, veliki znak milosrđa. Najbolja vina proizvedena u manastirima 8.

Naslov originala: The Best Wines Made In Monasteries 8: Lux Amoris – Abbey of Le Barroux, France. (Najbolja vina proizvedena u manastirima: Lux Amoris – manastir Le Barroux, Francuska). Izvor : https://www.mashed.com/. Objavljeno: 02.06.2022. od Jacob Smitha. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

https://ovinu.info/najbolja-vina-proizvedena-u-manastirima-7-bukovo-manastir/

Zanimljivosti o lozi i vinu: Trezvenost umanjuje, diskriminiše i kaže ne. Pijanstvo širi, ujedinjuje i kaže da. (Wlliam James