Najbolja vina proizvedena u manastirima - 9

Najbolja vina proizvedena u manastirima – 9

vino zabava

Najbolja vina proizvedena u manastirima – 9. Abbazia di Novacella je jedna od najsjevernijih italijanskih vinarija, smještena blizu austrijske granice (prema Opening a Bottle). Ovdje je tlo u potpunom kontrastu sa bogatim, plodnim tlima koja se često povezuju sa Mediteranom (ScienceDirecta). Umjesto toga, kako je izvijestio Skurnik, tlo koje okružuje Abbazia di Novacella sastoji se od škriljaca, tvrdog, metamorfnog tla.

Najbolja vina proizvedena u manastirima - 9

Iako predstavlja izazov za svakoga ko želi da okopa vinograd, škriljac donosi brojne prednosti za vinare. U razgovoru za Wine Enthusiast, Mike Evans, osnivač i izvršni direktor The Vines, objasnio je “Na putu u dubinu, korijenje upija puno minerala, za koje je poznato da daje niske prinose sitnog grožđa sa debelom pokožicom, ali visoku koncentraciju okusa, boja, kiselosti i tanina. Rezultat je vrlo intenzivno i aromatično, često veliko i hrabro vino… ali uvijek sa puno onoga što nazivamo ‘mineralnim’ notama.”

Celestino Lucin, glavni vinar u Abbazia di Novacella, definitivno je dobro iskoristio tlo i vinovu lozu. Gambero Rosso (višestruka italijanska vinska platforma), proglasio ga je za vinara godine 2009. godine. Lucin je mudro vodio Abbazia di Novacella, razvijajući reputaciju za proizvodnju izuzetno dobrih, jeftinih boca (Skurnik). Opatija je najpoznatija po svom vinu Kerner, laganom vinu sa citrusima koji reže nepce i, naravno, mineralnim notama (kako kažu u One Brilliant Bottle).

Najbolja vina proizvedena u manastirima - 9

Naslov orginala: The Best Wines Made In Monasteries – Kerner – Abbazia di Novacella, Italy (Najbolja vina proizvedena u manastirima-9: Kerner – Abbazia di Novacella, Italija)

Izvor: https://www.mashed.com/. Objavljeno: 02.06.2022. od Jacob Smitha. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

https://ovinu.info/najbolja-vina-proizvedena-u-manastirima-8-lux-amoris/

Zanimljivosti o lozi i vinu: Ako je hrana dobra za život tijela, onda je vino njegova duša (Clifton Fadiman)