Industrija vina

Industrija vina

nauka tehnologija vinarstvo vino

Industrija vina. Šest inovativnih vinskih pomoćnih kompanija pobjednici su na takmičenju o pisanju publike (WICA – Wine Industry Collaboration Alliance) Saradnja saveza u industriji vina.

Industrija vina

 
WICA takmičenje o pisanju publike „The Wine Industry of Tomorrow“ (Industrija vina sutra) uključivalo je 9 različitih scenarija. Izmišljeni likovi, ali sa stvarnim pričama, pod 3 glavne teme: Uzgoj grožđa, Proizvodnja vina i Upravljanje i trgovina (Menadžment i marketing). Kompanije dobavljača u vinskom sektoru pozvane su da odgovore dovršavanjem ovih izazovnih scenarija i integracijom svojih inovativnih rješenja. Učestvovalo je 36 kompanija koje su odgovorile na jedan ili više izazova, što je rezultiralo ukupno 57 priča.

Pokazano je puno stručnosti, predstavljena su razna inovativna rješenja i, na kraju, sada se mogu otkriti pobjednici:

Industrija vina

• Kako bi se minimizirali izazovi u uzgoju grožđa, kompanije koje su predstavile UV Boosting (Oprema za stimulaciju prirodne odbrane biljaka korištenjem UV svjetla). Pulverizadores Fede S.L.U (Prskalica za vazduh, vučeni kompresor za maglu i digitalna rješenja za agronomsko upravljanje za specijalne usjeve) najadekvatnije su tehnologije za početak priče.

• U pogledu vinarstva, pobjednici su bili HTS (Automatski sistem upravljanja ishranom kvasca). Te Winegrid (Rješenje za daljinsko praćenje proizvodnje vina u realnom vremenu).

• I poboljšani rad u menadžmentu i prodaji/marketingu, ATT (Rješenja za praćenje jedinica po sistemu ključ u ruke). Te Ertus (Process2Wine, softver za upravljanje vinarijama i vinom) podigli su ljestvicu prilično visoko.

Takmičenje o pisanju publike zasnovano je na rezultatima postignutim u anketi. Anketa je kreirana da bi se identifikovale najhitnije potrebe i izazovi vinara u pogledu budućnosti vinogradarskog ekosistema. Ovo je bio prvi veliki korak EPAWI projekta, koji je rezultirao sa preko 60 intervjua i više od 700 odgovora.

Pobjednici su pozvani da učestvuju u međunarodnim misijama i pokažu svoja rješenja, u pratnji klastera partnera i drugih članova EPAWI kompanije. Ovo je vrsta akcije koju će WICA nastaviti podržavati. Projekat je bio prisutan na glavnim sajmovima industrije: SIMEI, VINITECH-SIFEL i biće prisutan na ENOMAQ-u i rado će govoriti o projektu, pobjednicima i ostalim učesnicima.

WICA, savez za saradnju industrije vina EPAWI projekta, Evropsko partnerstvo za pomoćne inovacije u vinskoj industriji, ima za svoj glavni cilj stvaranje otpornog lanca vrijednosti vina u tranziciji na industriju 4.0, promovišući strategiju „Evropska tehnološka rješenja za industriju vina” (“European tech solutions for the wine industry”).

Industrija vina

Finansiranje projekta

Ovaj projekat je finansiran od strane COSME programa Evropske unije. Projekat Epawi provode partneri INNO'VIN (Francuska), Agrifood FVG (Italija), INNOVI (Španija), ADVID (Portugal), uz podršku VINIDEA, a finansira ga COSME program Evropske unije, G.A. n.101035914.

Naslov orginala: WICA’s crowd-writing: the winners of “The Wine Industry of Tomorrow” (WICA-ovo pisanje publike: pobjednici “Industrija vina sutra”). Izvor: https://www.infowine.com/en/news/. Objavljeno: 17.11.2023. by Infowine. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

Zanimljivosti o lozi i vinu:  Za mene je vino strast… vino je umjetnost, kultura. Vino je suština civilizacije i umjetnosti življenja (Robert Mondavi).