Najpoznatija svjetska vina iz 10 poznatih svjetskih vinograda

Najpoznatija svjetska vina. 10 vinograda iza najpoznatijih svjetskih vina. Često se kaže da sjajno vino započinje u vinogradu, a kod mnogih najcjenjenijih svjetskih vina to je nedvosmisleno tačno. Da, vinogradarstvo može biti zbunjujuće, ali to je najvažniji faktor koji zaista stvara izvrsno vino.

Najpoznatija svjetska vina
Hewitson Old Garden Vinograd / Slika: Dragan Radocaj

Zemljišta na kojima se uzgaja grožđe, nadmorska visina vinograda, sunčani predjeli i razne mikroklime su samo dio tog pejzaža. Upoznajte neke od ovih posebnih vinograda u nastavku.

Najpoznatija svjetska vina
Getty

1.Romanée-Conti

Burgundy polaže pravo na veliki broj najcjenjenijih vinograda na svijetu. Mnoga od ovih neponovljivih nalazišta, poznata i kao klimatska područja, su UNESCO-ve svjetske baštine. Najpoznatija lokacija je Romanée-Conti, slavni Domaine de la Romanée-Conti (DRC). Ovaj vinograd je monopol, što znači da je to vinograd ili apelacija vlasništvo i pod nadzorom jedne vinarije. Njegov krst nalik groblju stoji kao stražar na ulazu u vinograd, dajući gotovo svečano poštovanje u skladu sa njegovim gotovo mitskim statusom.

Romanée-Conti vinograd je orgađen zidom. On daje samo oko 450 kutija vina godišnje sa parcele veličine nešto manje od 2 ha. U 2018. godini boca DRC-a iz 1945. prodana je za 558.000 USD za Sotheby’s aukciju. Ostale značajne starije berbe uključuju 1966. i 1978. Vinograd su u 13. vijeku zasadili monasi opatije Saint-Vivant. Vina su poznata po načinu uzgoja, jer se grožđe uzgaja na čokotima starim najmanje 50 godina, gajenim na krednim, krečnjačkim tlima. Proizvođač vina: Domaine de la Romanée-Conti.

2.Montrachet

Još jedan poštovani klimat, ili vinograd, u rejonu Burgundy je Montrachet, smješten u Côte de Beaune, južnom dijelu cijenjene Côte d’Or. Côte de Beaune, usredsređena na istoimeni grad, nije striktno regija bijelog vina, ali bijela vina su ta po čemu je regija poznata. Montrachet je grand cru vinograd, za koje se mislilo da je najveće mjesto na svijetu za proizvodnju grožđa i vina sorte Chardonnay. Smješteno je između poznatih gradova Puligny i Chassagne. Vinograd se nalazi na sredini padine i okrenut je prema jugoistoku, što ga štiti od jakih zapadnih vjetrova.

Zemljišta bogata kalcijumom koja se dobro dreniraju omogućavaju da grožđe ostane hidratizirano i da naprerduje. Poput Romanée-Conti, takođe pokriva malu površinu uzgoja samo osam hektara – kako bi se proizvela najdugovječnija i najskuplja bijela vina na svijetu. Montrachet nije monopol, tako da postoji nekoliko vlasnika koji proizvode vino sa te lokacije. Istaknuti proizvođači vina: Domaine de la Romanée-Conti, Bouchard Père et FilsDomaine LeflaiveJoseph DrouhinLouis Latour.

3.Clos Saint-Jacques

U rejonu Burgundy postoji jedno vrhunsko vinogorje koje inspiriše način na koji to rade mnogi grand crus, a to je Gevrey-Chambertins Clos Saint-Jacques. Zašto je Clos Saint-Jacques ocijenjen samo premier cru vinogradarstvom? Vjeruje se da su tokom uspostavljanja burgundskog klasifikacijskog sistema neki vlasnici odbili platiti veću naknadu povezanu sa višim stepenom klasifikacije. Naravno, sve se uvijek svodi na novac.

U Clos Saint-Jacquesu pet vlasnika proizvođača ima dozvolu da ime vinograda stavi na bocu: Louis Jadot, možda najpovoljniji od pet proizvođača; Domaine Armand Rousseau; Domaine Sylvie Esmonin; Domaine Fourrier i Domaine Bruno Clair. Armand Rousseau ima najveće posjede na nešto više od 2 ha. Kaže se da su njegova vina plus za družinu, ali sva se visoko cijene. Poznati proizvođači vina: Domaine Bruno Clair, Domaine Sylvie Esmonin, Domaine Fourrier, Louis JadotDomaine Armand Rousseau.

Najpoznatija svjetska vina
Slika: www.mkb.photo

4.Clos des Goisses

Ime sve govori. Iako clos znači vinograd sa zidovima, goisses je na francuskom „vrlo strmi vinograd“, a ova parcela površine preko 5,5 ha na sjevernom kraju regiona Champagne pored rijeke Marne uzdiže se od 30 do 45º. Takav nagib zahtijeva ručnu poljoprivredu (standard u Šampaniji) ili, u nekim slučajevima pomalo anahrono, konje i plugove. Vinograd i za Chardonnay i za Pinot Noir, ovaj premier cru vinograd održava se od 16. vijeka i trenutno je najtoplije mjesto u regionu Champagne. Orijentacija okrenuta prema jugu i okolni zid stvaraju topliju mikroklimu od ostatka regiona. To osigurava da grožđe dozre, a njegovo posebno krečno tlo djeluje kao skupljač toplote. Poznati proizvođač grožđa i vina:  Philipponnat. 

5.Coulée au Serrant

Lozu su u 12 vijeku prvi put zasadili Cistercian monasi, od tada se grožđe neprestano bere svake godine. Godine 2020. vinograd je zabilježio 890 uzastopnih berbi. Coulée je monopol i naziv u okrugu Savennières u Loire Valley, u vlasništvu Nicolasa Joly-a. Vinograd je površine skoro 7 ha zasađen sa jednom od vodećih sorti grožđa u region Loire, Chenin Blanc. Vinograd orjentisan jug-jugoistok obrađuje se prema biodinamičkim principima i ima vinograde stare od 35 do 40 godina. Čokoti gajeni na škriljačkim, kvarcnim i kremenim tlima pružaju prepoznatljivu mineralnost vina. Proizvošač grožđa i vina: Domaine Nicolas Joly.  

6.Cannubi

Bilo je to poput dodirivanja zvijezda rukama, kaže Luciano Sandrone, proizvođač vina iz regiona Piedmont, o najpoznatijem italijanskom cru-u. Michele Chiarlo, drugi proizvođač vina Barolo, kaže takođe: Kad sam uspio kupiti (površinu za vinograda u Cannubi) bilo je to veselje, gotovo poput dodirivanja neba vrhovima prstiju. Grožđe se uzgajalo u Cannubi prije nego što je Barolo dobio ime vina. U vlasništvu 19 proizvođača, njegovih 15 ha bilo je u središtu spornih imovinskih sporova i prava na vlasništvo tokom godina, a jedan je put krenuo prema italijanskom Vrhovnom sudu.

To je toliko cijenjeno ime da su susjedni vinogradi poput Cannubi San Lorenzo i Cannubi Muscatel nastojali koristiti naziv “Cannubi” kao demonstraciju kvaliteta svog vina. 2013. godine sud je odlučio da susjedni vinogradi mogu koristiti ime za promociju svojih vina u blizini svjetskog poznatog lokaliteta. Poznati proizvođači grožđa i vina:  Brezza, DamilanoMichele Chiarlo, SandronePaolo Scavino  

7.To Kalon Vineyard

Na grčkom, To Kalon znači “lijep” i stoji na položajima iza vinarije Robert Mondavi, lako je razumjeti zašto. Parcela od 405 ha vinograda u apelaciji Napa Valley Oakville naslonjena na plavo nebo bez oblaka i mračne zelene planine Mayakamas. U području Kalon nalazi se mala ali moćna parcela pod nazivom I-Block, koja se može pohvaliti najstarijim čokotima sorte Sauvignon Blanc u Sjevernoj Americi, sada starim 75 godina. Njihova gusta, kvrgava debla su zapuštena i ne zahtijevaju navodnjavanje, koncentrirajući njihov ionako svijetli voćni okus.

Da je Amerika imala grand cru vinograde, ToKalon bi sigurno bio na vrhu liste. Kako je Napa Valley poznata po bordoškim sortama grožđa poput Cabernet Sauvignon, prikladnije je reći da je ToKalon tip vinograda sa “prvim uzgojem”. Budući da je ToKalon bio dio partnerstva između Robert Mondavi i baruna Philippe de Rothschild iz prvorazrednog Bordeaux-ova Château Mouton Rothschild, analogija je još primjerenija. 

Poput Cannubi, njegovo zavidno mjesto i raznolikost tla učinili su ToKalon svojevrsnom metom, a neke od najboljih i najskupljih vinarija u dolini natiču se za proizvodnju vina sa oznakom ToKalon. Vinograd je trenutno podijeljen među nekolicinom vlasnika. Robert Mondavi-Constellation posjeduje najveće posjede na gotovo 182 ha, dok vinogradar Andy Beckstoffer ima 36 ha i Opus One ima preko 40 ha. Ostatak područja zauzet je od strane manjih uzgajivača grožđa. Poznati proizvođači grožđa i vina:Robert Mondavi, Opus OneRealm Cellars.  

8.Shea Vinograd

Zbog burgundskog poznatog pedigrea, Pinot Noir je gotovo jednako plemenito grožđe. A Pinot Noir u SAD dobija dobar oslonac. Čak i burgundski stanovnici hvale Oregonsku Willamette Valley zbog njenog velikog teritorija za proizvodnju grožđa sorte Pinot Noir. Regionska Mecca često se smatra Shea Vineyard, imanjem od 117 ha u okrugu Yamhill, poznatim po sedimentnom zemljištu od pješčenjaka. Shea posvećuje 60 ha sorti Pinot Noir i 2,5 ha sorti Chardonnay. Vlasnik Dick Shea isporučuje grand-cru grožđe za neke od najcenjenijih i najpoznatijih vinarija iz Oregona i Kalifornije. Poznati proizvođači grožđa i vina: BergströmKen Wright CellarsShea Wine CellarsWinderlea.

Najpoznatija svjetska vina
Bien Nacido Vineyard u Santa Maria Valley iz 2009. godine, okrug Santa Barbara, Kalifornija, na kasno popodnevnoj fotografiji pejzaža. (Slika: George Rose / Getty)

9.Bien Nacido Vineyard

Smješten u kalifornijskom regionu Central Coast, Bien Nacido datira od 1837. Međutim, nije stigao na mape mnogih ljubitelja vina sve dok ga Millers, porodica pete generacije kalifornijskih farmera, nije kupila 1969. godine. Njihov san bio je da čuvaju vinograde koji su se nadmetali sa velikim evropskim imanjima. Mnogi ljudi vjeruju da je san ostvaren. Bien Nacido leži u Santa Maria Valley okrug Santa Barbara. To je jedno od najhladnijih mjesta za rast loze u navedenom okeanskom uticaju i poprečnom (orijentacija istok-zapad) lancu Santa Ynez planine. Vinograd sa 364 ha grožđem snabdijeva mnoge vrhunske vinarije u Kaliforniji. Poznati proizvođači grožđa i vina: Au Bon ClimatBien Nacido Estate, QupéTwomeyMigration.

Slika: Dragan Radocaj

10.Old Garden Vineyard (Barossa Valley)

Suprotno onome što bi se moglo vjerovati, najstarije vinove loze na svijetu nisu u Europi, već u Australiji. Posađene 1853. godine u Old Garden Vineyard, čiji je vlasnik Dean Hewitson, vinar i vlasnik vinarije Hewitson u Južnoj Australiji. Stari vrt (Old Garden) ima veliku čast što nikada nije bio pogođen filokserom, insektom koji napada korjen vinove loze i koji je pustošio u mnogim svjetskim vinogradima 1800-ih. Tu je kuća najstarijih svjetskih čokota sorte Mourvèdre, koji neprestano daju grožđe i vino. Trenutno imaju 168 godina i daju bogato, duboko složeno vino. Proizvođač grožđa i vina: Hewitson.

POGLEDATI i: https://ovinu.info/vinarije-svijeta/

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: 10 Vineyards Behind the World’s Most Famous Wines (10 vinograda iza najpoznatijih svjetskih vina). Objavljeno: 25.01.2021. by Jnai Gaither. Prevod: Dragutin Mijatović