Plantaže – najveći vinograd u Evropi

grožđe region sorta vinarije vino vinska kultura

Plantaže – najveći vinograd u Evropi. Možda mislite da je čudno da je najveći pojedinačni vinograd u Evropi, u Crnoj Gori, jednoj od najmanjih zemalja! Plantaže, u prevodu su vinogradi, zasadi vinove loze. Kompanija “13. Jul Plantaže“ osnovana je 1963. godine. Kompanija danas raspolaže i sa tri vinska podruma, pored najvećih površina pod vinovom lozom.

Plantaže – najveći vinograd u Evropi
Snimak vinograda, dronom, najvećeg pojedinačnog vinograda u Evropi. Foto: ljubaznošću ”13. Jul Plantaže”.
Plantaže – najveći vinograd u Evropi
Naučnici i istraživači Anita Gazivoda i Jovana Raičević (”13. Jul Plantaže”)

Vinogradi na ovom prostoru pokrivaju površinu od 2.310 ha (oko 9 kvadratnih milja ili 5.700 acres). Vinograd Ćemovsko polje pokriva 28 različitih sorti grožđa, od čega je 70% sorta Vranac, što u prevodu znači “crni konj”. Vranac sorta crnog grožđa daje tamno gotovo crno crveno vino.

Kameniti i surovi uslovi tla savršeni su za uzgoj grožđa u vinogradima u Crnoj Gori.

Plantaže – najveći vinograd u Evropi
Karta velikog vinograda “13.Jul Plantaže”.

Jedan objekt otkriven istraživanjem dokazuje da pravo porijeklo najvažnije crnogorske sorte, Vranac, potiče od drevne sorte Kratošija. Kratošija ima isti DNK profil kao italijanska sorta Primitivo, američki Zinfandel i hrvatski Crljenak kaštelanski. Sveobuhvatnim ispitivanjem i analizom hiljada sorti grožđa, tim Plantaža otkrio je da je sorta Kratošija otac sorte Vranac. Istraživanje traje više od jedne decenije, uključujući rad sa istraživačkim partnerima iz vodećih vinogradarskih institucija u Italiji i Španiji. Ne samo da su otkrili da je Vranac direktni potomak sorte Kratošija, već i da sorta Kratošija potiče iz Crne Gore.

Iako Vranac možete pronaći u Makedoniji, Srbiji i drugdje na Balkanu, to je domaća crnogorska crna sorta grožđa. Sledeća autohtona sorta grožđa je bijela sorta Krstač, koja je dobila ime po tome jer su kod sorte grozdovi u obliku krsta.

Plantaže – najveći vinograd u Evropi

Crna Gora (Montenegro) je mala zemlja. Manja je od države Connecticut, u kojoj sam odrastao. Uprkos tome, Crna Gora pokazuje neke od najvećih raznolikosti jedinstvenog i autohtonog vinskog grožđa na Balkanu.

Plantaže – najveći vinograd u Evropi
Pogled na sastav tla i stijene vinograda “13 Jul Plantaže”.

Tu je takođe grožđe koje se ne uzgaja nigdje drugdje – samo u Crnoj Gori.

Nakon opsežne analize otkrivene su 63 stare loze koje su jedinstvene i koje se mogu naći samo u Crnoj Gori. Važno bogatstvo za nacionalno nasljeđe zemlje. Ne samo da su otkrili da je Vranac prvi put uzgajan ovdje, već se još 63 sorte ne uzgajaju nigdje drugdje u svijetu. Zamislite da pronađete 63 nove vrste životinja kojih nema nigdje drugdje.

Vidimo samo oko 70% vinograda, kaže mi Jovana. Ovdje su neki od originalnih zasada. Pokazuje na blok čokota sa starim deblima, a ipak tankim lišćem. Ponovno sadimo mnoge stare loze.

Plantaže – najveći vinograd u Evropi
U Plantažama je sve veliko – vodeća sorta grožđa Vranac, prevedeno kao crni konj, daje vino punog tijela, gotovo crno vino, sjajnog karaktera i strukture

.

Plantaže – najveći vinograd u Evropi
Površine za degustaciju vinskog podruma Šipčanik, osmišljene su za rukovanje velikim grupama u atraktivnom okruženju. Da, vina ima u svim tim velikim buradima.

Plantaže – najveći vinograd u Evropi
Jedno od najstarijih arhivskih vina dostupnih je Vranac iz 1979.

Možete pročitati cijeli predivan članak sa donjeg linka i potražiti ovo jedinstveno mjesto i njegove vlasnike.

Izvor: http://www.worldrider.com/the-view-look-from-the-largest-vineyard-in-europe/ i Video: 13 Jul Plantaže, Crna Gora – https://www.youtube.com/watch?v=sK8MIVwvMaY

Pogledati i: https://ovinu.info/najpoznatija-svjetska-vina-iz-10-poznatih-svjetskih-vinograda/

Izvor: https://www.homeinmontenegro.com/. Naslov orginala: The Largest Vineyard in Europe, Plantaze. Objavljeno: 12.07.2019. by Montenegro. Prevod: Dragutin Mijatović