Nekalemljene sorte

Nekalemljene sorte

kalem podloga sorta terroir vino vinova loza

Nekalemljene sorte. Nova inicijativa za promociju uzgoja nekalemljenih sorti privukla je neka velika imena. Vinogradsko naslijeđe moglo bi biti u porastu jer grupa uzgajivača i vinara traži status Unesco – a za vino proizvedeno od nekalemljenih sorti – uprkos stalno prisutnoj opasnosti od filoksere.

Nekalemljene sorte
© Palais de Monaco/M. Dagnino | Osnivači pokreta “Francs de Pied” okupili su se u Okeanografskom institutu u Monaku juna 2021.

Filoksera (Phyloxera vastatrix) dolaskom u Evropu u 19. vijeku opustošila je velike svjetske vinske regije. Danas je većina sorti kalemljena na otporne podloge. Međutim, grupa neustrašivih vinara i uzgajivača, uključujući velika imena kao što su Njemac Egon Müller i Loïc Pasquet iz regiona Bordeaux su odlučni da vrate okuse vina iz vremena prefiloksere.

Pasquet je bio pokretačka snaga povratka nekalemljenih sorti. On je formirao udruženje Ungrafted Avengers (Nekamemljeni osvetnici) grupa vinskih superheroja kako bi pomogao da se prenese njegova poruka o urođenoj superiornosti vina proizvedenih od sorti sa vlastitim korijenom.

Nekalemljene sorte-Francs de Pied

Ovo novo udruženje “Francs de Pied” ima za cilj promovisanje uzgoja nekalemljenih sorti grožđa u njihovim mjestima porijekla. Udruženje već uživa snažnu političku podršku. Sastanak u Oceanographic Institute of Monaco u Monte Karlu privukao je ne samo princa iz Monaka, već i predsjednika Gruzije, desnu ruke predsjednika Francuske. Nakon što se pravila dogovore u narednih nekoliko mjeseci, udruženje će tražiti status UNESCO -ve baštine za nekalemljene sorte koje se uzgajaju u njihovim izvornim zemljištima.

“Etiketa ‘francs de pieds‘ je etiketa koja potvrđuje da vina potiču od nekalemljenih sorti sa zemljišta na kojima su se rodile ove sorte grožđa”, navodi se u manifestu grupe. Projekat je tek u povojima, a njegovi osnivači očekuju godine napornog rada kako bi ostvarili svoju ambiciju. “Ideja nije imati Merlot u regionu Languedoc ili Pinot Noir u regionu Bordeauxu”, dodaje Pasquet . “Kada vratimo nekalemljeni vinograd na mjesto gdje je rođen, čuvamo naslijeđe.”

Pasquet je poznat po svom omalovažavanju mnogih aktuelnih bordo vina. On vjeruje da je “industrijalizacija” bordo vina počela kada su vinogradari počeli kalemiti svoje sorte na američke podloge nakon što je filoksera zahvatila regiju. “Danas su sva vina standardizovana, ista”.  “Pravi okus vina, od autohtone, nekalemljene sorte, daje pristup kulturnoj viziji izraza mjesta.”

Kako protiv filoksere

Novi projekat, međutim, nije sve samo o vilinskim predodžbama o kulturnim vizijama. Postoje i neke oštre realnosti sa kojima se treba suočiti, od kojih je najmanje važna činjenica da filoksera nije nestala. Smrtonosna uš napada korijenje vinove loze i uništava je iznutra. Za mnoge vinogradare, prvi put kada shvate da imaju filokseru u svojim vinogradima je kada sorte već odumru. Kalemljenje vinove loze na otporne podloge onemogućava filokseri da napreduje u vinogradu. Zagovornici nekalemljene loze kažu i da se kalemljenjem postavlja filter između podloge i loze, što utiče na grožđe.

Više od jednog vijeka, vinogradari trguju između uočenog gubitka karaktera i zdravog grožđa. Postoje i razne pravne rupe kroz koje treba preskočiti. Mnoge zemlje imaju ograničenja za nekalemljene sorte kako bi zaštitile širi nacionalni vinograd. Na primjer, Gruzija ima zabranu nekalemljene loze u komercijalnim vinogradima još od sovjetskog doba. Ako želi promijeniti ta pravila morala bi dozvoliti nekalemljene sorte u regionu koji se smatra rodnim mjestom vina.

Nekalemljene sorte
https://www.pinterest.se/

“Proučavamo izmjenu uredbe koja dozvoljava nekalemljenu lozu na osnovu naučnih savjeta, ovisno o tlu”, rekao je predsjednik Gruzijske agencije za vino. Tlo je ključ zaštite od filoksere, prema Pasquet-u. Njegovo proučavanje istorije njegovog rodnog područja Graves ukazuje da se filoksera tamo nikada nije pojavila, čak ni kada su drugi dijelovi regiona Bordeaux čupali svoje dragocjene čokote.

Glina je ključ. “Ako imate tlo bez gline, onda nemate filokseru “, kaže on. “Što je više gline u tlu, veća je šansa za filokseru, pa ako imate granit, pijesak ili vulkansko tlo, možete uzgajati nekalemljenu sortu.” Alternativa je, kaže, jednostavna, ali nije ona koja će se svidjeti ljubiteljima organskog vina. “Insekticid. Ako jednom nanesete insekticid u avgustu, prekidate ciklus insekata i možete imati nekalemljene sorte.”

Gruzija zemlja porijekla vina

Uprkos tome, on ne predviđa budućnost u kojoj će se svaki vinograd vratiti na nekalemljenu lozu, a američke podloge biti samo u lošem sjećanju. Daleko od toga, u stvari. On više voli da razmišlja o svijetu gdje nekalemljene sorte rastu u određenim regionima gdje im najviše odgovara.

“Pogledajte Gruziju, gdje vinova loza raste već 8.000 godina, ili u Francuskoj 2.000 godina. Jesmo li izgubili terroir i vinsko naslijeđe ovih zemalja? Želimo li spasiti budućnost ovih vina?”

Ova grupa daje sve od sebe da uradi upravo to.

Izvor: https://www.wine-searcher.com/ . Naslov orginala: Feet on the Ground for Ungrafted Vines. Objavljeno: 24.06.2021. by Don Kavanagh. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I: https://ovinu.info/filoksera-zloglasni-stetnik-vinove-loze/   

Dobro je znati-ako niste znali? 16. Koju oznaku: AOC, BOC, DOC najčešće nose visokokvalitetna vina iz Italije? U Italiji najviše finih vina nose oznaku porijekla DOC (Denominazione di Orgine Controllata). Najfinija vina nose oznaku porijekla DOCG (Denominazione di Orgine Controllata Garantita).