Aroma vina

aroma vina vino

Aroma vina. Vino uvijek miriše na vino. (El vino siempre huele a vino). Ali ako insistiramo na ovoj fazi degustacije, možemo pronaći zanimljive nijanse koje će konzumaciju i uživanje učiniti ugodnijim.

Aroma vina

Arome su pozitivni dio olfaktorne faze i one će ukazivati ​​na sortu grožđa, pa čak i za “poznavaoce vina” na starost i način proizvodnje. I, iako se ne radi o tome da se postane ekspert, sa malo informacija možemo uočiti vinske, cvjetne, povrtne, voćne, mineralne, začinske nijanse…

Priloženi grafikon može vam dati predstavu o beskonačnosti “aroma vina i nijansi” koje možemo pronaći u vinu. Usudite se otkriti ih u vašem sledećem vinu koji budete pili.

Naslov orginala: Los aromas del vino. Izvor: http://bodegacanaria.es/ . Objavljeno: 18.05.2015. by Bodegacanariaon. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I

Dobro je znati-ako niste znali? Vino u boxu je osrednje? Vrsta posude rijetko utiče na kvalitet vina u njoj, ali može uticati na rok trajanja vina. Poznato je da većina vina nije namijenjena odležavanju. Bag-in-box ili čak metalna limenka mogu sadržavati fantastično vino, sve dok štite napitak iznutra od svjetlosti i vazduha. Sve veći broj vinara traži alternativu staklenim bocama. Sve to kako bi transport vina bio održiviji, a otvaranje i konzumiranje vina lakšim za one koji piju. Vjerovatno ćemo vidjeti još odličnih vina koje se pakuju u alternativnim formatima u budućnosti. Dakle, ne sudite o vinu po ambalaži!