Istorija Bacchanalia

Istorija Bacchanalia

bog vina vino vinska kultura zabava

Istorija Bacchanalia. Grčko-rimske kultne zabave, zvane Bakanalije, neke su od najluđih drevnih okupljanja zabilježenih u istoriji. Tokom trećeg i drugog vijeka prije nove ere, Rimljani su priređivali nekontrolisano ekstravagantne, glasne zabave koje su trajale nekoliko dana i odavale počast bogu vina, Bahusu (Bacchus). Ovi festivali su često izmicali kontroli, uključujući i neke glasine o trovanju i ubistvima.

Istorija Bacchanalia
Bacchus i Dionysus

Vjerovatno je Bacchanalia započela u Grčkoj kao ritual plodnosti, ili možda proslava grčkog boga vina, Dionisa (Dionysus). Kasnije je donešena Rimljanima oko 650. godine p.n.e. U prvim danima trodnevnog festivala, samo su žene bile pozvane na godišnju zabavu – zamislite to kao ranu istorijsku verziju djevojačkog izlaska, ako hoćete.

Kasnije, nakon što su muškarci uključeni u proslavu, Bakanalije su se počele održavati i do pet puta godišnje. History.com izvještava da su se zabave proširile i uključile članove iz svih grupa u društvu. Osim prekomjernog pijenja, kaže se da su komemoracije boga vina uključivale gozbe, žrtvovanja životinja i povremene orgije.

Tačni detalji onoga što se dogodilo tokom često tajne proslave i dalje su pomalo magloviti. Rimski istoričar Livije je nešto o tome napisao u “Istoriji Rima” (The History of Rome). Ne smatra se najtačnijim pripovjedačem. Neki izvori upozoravaju da bi njegova prepričavanja mogla biti pretjerana. Ali to je jedan od rijetkih izvještaja iz tog vremena koji detaljno opisuje tajne rituale.

Bacchus i istorija bacchanalia

Što se samog vina tiče, velika je vjerovatnoća da potrošači danas uživaju u nekim od istih tipova vina koji su bili prisutni na Bacchanaliji. Arheološka istraživanja nam govore da su mnoge od danas najistaknutijih sorti grožđa, uključujući Syrah i Pinot Noir, genetski povezane sa onima koje su konzumirane u drevnom rimskom društvu.

Stari Rimljani su vino smatrali osnovnim pravom i nuždom, jer je alkohol ubijao bakterije u inače nečistoj vodi. Uzimajući u obzir važnu ulogu koju je vino igralo u svakodnevnom životu Rimljana, nije ni čudo što su organizovali tako ekstravagantne zabave u Bakhovu čast.

Neuskraćena žurka je ipak imala posljednji poziv. U nečemu što je možda bilo najveće ubistvo prije naše ere, rimski senat je izglasao prekid svih proslava Bakanalije 186. p.n.e. Višednevna slavlja stekla su reputaciju neograničenog razvrata, što se vladi nije posebno svidjelo. Međutim, to nije zaustavilo veseljake – proslave su se nastavile širom južne Italije godinama nakon toga.

Istorija Bacchanalia
https://www.oceansbridge.com/

Ko zna? Kako stranice za istraživanje TikTok-a ukazuju na to, bučna proslava bi se mogla ponovo pojaviti …

Naslov orginala: The History of Bacchanalia Parties Goes Beyond Your TikTok Scroll (Istorija Bacchanalia zabava ide dalje od vašeg TikTok lista). Izvor: https://vinepair.com/ . Objavljeno: 28.06.2022. by Nicolette Baker. Ilustracija: Ariela Basson. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Naziv koje vinske regije: Rheingau (Njemačka), Rías Baixas (Španija), Vouvray, (Francuska) ili Condrieu (Francuska) dolazi od fraze koja znači “ugao potoka (corner of the brook)”? To je malo selo Condrieu u sjevernoj dolini Rone (Rhone Valley) u Francuskoj, a nalazi se na krivini rijeke Rone. Ime dolazi od francuskog coin de ruisseau, “ugao potoka”. Condrieu je poznat po svojim bijelim vinima, a sva su proizvedena od sorte grožđa Viognier.