Neočekivana vina starog Rima

degustacija vino vinska kultura

Vina starog Rima. Rimljani su imali vrlo drugačiji okus kada se radi o vinu nego mi danas. Riječ je o tri vina koja su pili Rimljani, a za koje smo sigurni da ih NIKADA nećete probati.

Vina starog Rima

Drevno nasuprot modernom pijenju vina. Stari Rimljani su bili velike pijanice (vina), ali vrlo je vjerovatno da su se njihovi okusi razlikovali od onih koji danas svakodnevno piju vino. Dio toga je posljedica načina fermentacije vina i vrsta posuda u kojima se vino nosilo i čuvalo. Očigledno nisu imali napredak u tehnologiji koju danas imamo u modernom svijetu.

Vina starog Rima koja biste mogli isprobati na drevnoj rimskoj degustaciji vina

Drevno rimsko vino br. 1: Vino uz dodatak morske vode. Ovo vino bilo je imitacija čuvenog helenskog vina spravljenog na grčkom ostrvu Kos. So vodi ne samo da je davala nevjerovatno slani okus, već je i smanjivala kiselost vina. Možda je Nathan Myhrvold, bivši šef Microsoftove tehnologije preuzeo ideju od Rimljana o dodavanju soli u vino.

Drevno rimsko vino br. 2: Vino uz dodatak šećera i začina. Iskreno, ovo se vino ne razlikuje previše od kuvanog vina koje mnogi od nas piju oko Božića, ali glasine kruže da je bilo INTENZIVNO slatko. Zamislite osjećaj u ustima, slatko propadanje zuba. Oni su ovom vinu obično dodavali sastojke cimeta, šećera i meda.

Drevno rimsko vino br. 3: Vino uz dodatak sira. Ne, niste pogrešno pročitali. Prema istoričarki Bernadetta Bessi, Rimljani su u svoje vino stavljali sir. I to ne samo lagane sireve, već i čvrsti sir poput Pecorina. Dva su razloga za to. Prvo, sir je pomogao u čuvanju vina. Drugo, ponovo privlačeći nadahnuće Grka, uopšteno se smatralo da vino od sira djeluje osnažujuće na ratnike. Hej, ako je Homer to rekao, ja vjerujem u to.  Pa, koje ćete od ovih najboljih tradicionalnih vina poslužiti na sljedećoj modernoj degustaciji vina


3 neočekivana vina na drevnoj rimskoj degustaciji vina. Naslov orginala: 3 Unexpected Wines at an Ancient Roman Wine Tasting. Izvor: https://justwineapp.com/. Slika: The Telegraph. Objavljeno: 15.02.2017. by Shira Kogut. Prevod: Dragutin Mijatović