Château d’Yquem

château region slatko vino vino vinska kultura

Château d’Yquem. Ovo vino je ono od čega se prave slatki, pijani snovi. Sjajni u čaši, odišući divnim aromama i božanstvenim iskustvom za nepce. Yquem vas odvodi u raskošnu bujicu svojih opojnih tonova. Ako imate sreće da ga probate, morate samo da se osvrnete oko sebe da vidite njegov efekat. To je zatvaranje očiju i spuštene čeljusti, u trenutku kada je potrebno da uživate. Pa kako je imanje postiglo ovu blaženu reputaciju, provodeći preko 150 godina bukvalno u sopstvenoj ligi?

Château d’Yquem

Vjekovno iskustvo – Château d’Yquem

Tokom srednjeg vijeka i dolaskom u moderno doba, Yquem-ova vina nisu bila, kao što je to bio slučaj u Sauternes-u, desertni cuvées, već jednostavno slatka vina. U to vrijeme, tipična karakteristika vinogradarstva ovog kraja bila je što kasnija berba, bez ikakvih drugih odredbi. Neko vrijeme, dvorac je pripadao engleskoj kruni, prije nego što ga je brzo vratio Karlo VII. Kako je 18. vijek odmicao, vinogradari u Sauternes-u bili su inspirisani metodama koje su se prvenstveno koristile u mađarskim vinogradima. Počeli su da beru grožđe zahvaćeno botritisom, ili plemenitom truležom. Razvoj koji se pokazao odlučujućim u pravcu ka velikom uspjehu imanja.

Yquem-ova slava je progresivno uspostavljena od 1875. zahvaljujući naporima Françoise Joséphine Sauvage d’Yquem. Supruge (tada udovice) Louis-Amédée de Lur-Saluces-a, pukovnika koji je umro nakon što je pao s konja. Orlooki (sa očima orla) među vama mogli su primijetiti da je naziv “Lur-Saluces” napisan na etiketi svake Yquem boce. To je omaž (odavanje pošte) njegovih potomaka izvrsnosti koju njihovo vino predstavlja.

Kruna slave imanja došla je 1855. godine, godine najpoznatije (i još uvijek vrlo cijenjene) klasifikacije Bordeaux. Yquem je jedini dobio najelitniji status u izboru. Carev brat je kupio bačvu od 900 litara za 20.000 zlatnih franaka iz 1859. godine! Iskreno, ne znamo koliko biste dobili za to u današnjem novcu, ali prema imanju, ovo je bila četiri puta veća cijena koja se tražila u to vrijeme.

Držeći se porodice, treba da navedemo i važan rad Bertrand de Lur-Saluces-a koji je sa entuzijazmom branio svoju oblast i naziv, pridruživši se lobiju za stvaranje Comité National des Appelations d’Origine. Ovo udruženje i dan-danas štiti najfinije terroire i kulinarske proizvode. Konačno, najnoviji vlasnik imanja, Alexandre de Lur Saluces, učinio je Yquem globalno omiljenom zvijezdom, a dionice imanja su čak dodijeljene LVMH grupi (Moët Hennessy Louis Vuitton).

Neuporedivi terroir

Smješten u području Sauternes, na šljunkom bogatom terroaru sa relativno krupnim šljunkom. Tlo na kojem Yquem uzgaja svoje vinove loze ima glinu, pijesak i krečnjak rasprostranjen po cijelom terenu. Ova raznolikost, a sve to i dalje visokog kvaliteta, znači da imanje ima pravu paletu terroira koje možete birati kada miješate grožđe kako biste proizveli svoje jedinstveno složeno vino.

Château d’Yquem

Na zemljištu se nalaze različiti izvori vode, što je dovelo do neophodne i impresivne izgradnje drenažnih sistema; oni pokrivaju preko 100 kilometara. Sada u vlasništvu grupe Bernard Arnault, pod upravom Pierre Luton-a, imanje se prostire na 133 hektara, od kojih je 113 zasađeno vinovom lozom. Ipak, još uvijek se ne koristi sve ovo za svoje grožđe, jer mlađe biljke ne daju nužno grožđe koje odgovara visokim standardima imanja. 80% vinove loze je za sortu Sémillon, a ostalo je Sauvignon Blanc, sa prosječnom starošću od 35 godina.

Château d’Yquem

Château d’Yquem i Botrytis cinerea

Uslovi u ovom području su savršeni za razvoj gljivice Botrytis cinerea, plemenite truleži koja živi na grožđu i lagano perforira pokožicu. Voda unutar bobica tada izlazi, povećavajući koncentraciju šećera i aroma. Ova gljiva je hirovita i voli prohladna, maglovita jutra praćena toplim, sunčanim poslijepodnevima. Ovakva nevjerovatna kombinacija elemenata ovdje je moguća zahvaljujući Ciron-u, serpentinastom potoku nedaleko koji obezbjeđuje odgovarajuću vlagu, i čestom vjetru koji uzrokuje raspršivanje magle. Sunce tada grožđu daje karakter koji kasnije nalazimo u čaši. Yquem se ističe na ovom frontu, sa botritisom koji se rijetko može uporediti sa drugim mjestima.

Berba na ovom prestižnom imanju uključuje pregled cjelokupnog grožđa kako bi se osigurao dobar nivo plemenite truleži, što znači pet do šest putovanja kroz vinograd tokom isto toliko sedmica. U brojkama, cilj je dobiti mošt (širu) od 20% potencijalnog alkohola, što je ekvivalentno 320 grama šećera po litri vina nakon vinifikacije. Čak i za Sauternes, ovaj nektar je neverovatno koncentrovan. Kod većine proizvođača desertnog vina koji ciljaju na 17 ili 18% alkohola, ova razlika od dva stepena smanjuje Yquem-ov prinos za 50% na 9 hl/ha.

Ovaj nivo provjere i preciznosti bez sumnje na neki način objašnjava kvalitet onoga što imanje proizvodi. Naravno, dio ovog potencijalnog alkohola se pretvara u pravi alkohol. Ovo vino ima procenat alkohola od 12,5-14,5% u zavisnosti od berbe, sa sadržajem šećera između 120 i 250 grama po litru nakon vinifikacije. Treba napomenuti da se imanje od 2019. godine pretvara u organsku proizvodnju, što je sve samo ne banalanost u regiji Sauternes.

Yquem – Ne možete požurivati

U vinariji se grožđe presa tri do četiri puta (za desertno vino višestrukim presanjem se povećava kvalitet, jer se sok sve više pretvara u šećer). Fermentacija se zatim odvija u bačvama, novim za svaku berbu. U proljeće se predlaže prva mješavina, sa bačvama slabijeg kvaliteta. Slijedi sazrijevanje u trajanju od 20 mjeseci, tokom kojeg se bačve dopunjuju dva puta sedmično kako bi se izbjegla oksidacija i pretaču petnaestak puta kako bi se uklonio talog. Konačna mješavina se zatim pravi kako bi se dobilo fino vino.

Luksuzni proizvodi su zahtjevni za izradu. Imanje ne prodaje svoje vino iz bilo koje berbe gdje se ocijeni da je kvalitet nedovoljan. To znači da je ono što je u boci najbolje; ne morate brinuti da ćete naići na ‘lošu vintage’. Najnovija koja nije ispunila očekivanja bila je 2012.

Prije toga, berbe koje su smatrane suviše lošima bile su 1910, 1915, 1930, 1951, 1952, 1964, 1972, 1974 i 1992. S druge strane, neke od najboljih berbi ikada viđenih iz Château d’Yquem, uključuju 2001, 1997, 1990, 1988, 1986, 1983, 1967, 1947 i 1937. Vjerovali ili ne, možemo se vratiti i dalje od ovoga, budući da Yquem-ovo desertno vino može beskonačno stariti… 1921, 1904, 1893, 1875. , i 1825 berbe su sve zabilježene kao boce za knjige o istoriji vina.

Château d’Yquem

U svakom slučaju, kap vina Yquem-a stavljena pred vas je trenutak za pamćenje. Bogat terroir, jedinstvena klima, vrlo zahtjevne metode, vjekovno iskustvo i potpuno odbijanje da bude nešto manje od izuzetnog… iz svega ovoga, nije iznenađenje da govorimo o jednom od najboljih svjetskih vina. Yquem je zvijezda koju treba pratiti.

Izvorhttps://www.idealwine.info/. Naslov orginala: Château d’Yquem | A glass of molten gold. Objavljeno: 03.12.2021. by Idealwine. Slika: Tri flaše vina iz 1947 (https://www. sotherbys.com/. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/bordeaux-klasifikacija-vina-1855/