Činjenice – vina drevnog svijeta

istorija vino vinska kultura
Vina drevnog svijeta

Vina drevnog svijeta. Ako ste mislili da ste predani vinu, pogledajte šta su Rimljani radili u to doba! Drevni svijet je činio neke ozbiljno upitne stvari u to doba. Neke od ovih stvari vas dovode u pitanje razumnosti ljudskog roda. Ali ko smo mi da sudimo, postojalo je i vrijeme kada smo nosili traperice na traperice. “da se naježiš”.

Pogledajte ovih 5 nevjerovatnih (i pomalo upitnih) činjenica iz drevnog svijeta o vinu:

1.Izraz “Za naše zdravlje” kada pijenje dolazi iz drevne Grčke.

Domaćin zabave popio bi prvu čašu vina kako bi pokazao svojim gostima da nije otrovan, niti ih je imao namjeru otrovati. Dakle, “Za naše zdravlje!”

2.Kucanje čaša i izgovaranje “nazdravlje” potiču iz drevnog Rima i jedva da je prijateljski gest. Ovu metodu su koristili, posebno važni službenici kako bi bili sigurni da ih niko ne pokušava otrovati. Jako se kucnu čašama, dovoljno da se napitak prelije iz jedne čaše u drugu. Navodno je cijela stvar “trovanja ljudi” tada bila veliki problem. Držite piće blizu sebe, prijatelji.

3.Možda vino nije tako “sveto” kako mislimo da jeste. U čitavom biblijskom Starom zavjetu, jedina knjiga koja nema veze sa vinovom lozom ili vinom je Knjiga od Jonah-a.

4.Ukradi: odrežu ti ruku. Prodaj lažno vino: utope vas. Hammurabijev zakonik (1.800. godine p.n.e.) uključuje zakon koji kažnjava prodavače lažnih vina tako što ih utapaju u rijeku.

5.Rimljani su se sami trovali radi čuvanja vina. Rimljani su otkrili da je miješanje olova sa vinom pomoglo da se vino sačuva, a dodaje mu i slatki okus i sočnu teksturu.

Napomena: Simptomi trovanja olovom tada nisu bili poznati i često se navode kao jedan od uzroka propadanja Rimskog carstva.

Vrijedi pročitati i: https://ovinu.info/u-najvecim-podrumima-svijeta/

5 nevjerovatnih činjenica iz drevnog svijeta o vinu. Naslov orginala: 5 Incredible Ancient World Facts About Wine. Slika: Lemons & Olives. Izvor: https://justwineapp.com/. Objavljeno: 25.11.2016. by Shira Kogut. Prevod: Dragutin Mijatović