Neuromarketing vina

nauka tehnologija vino

Neuromarketing vina. Mjerenje moždanih talasa, širenje zjenica i otkucaja srca omogućava nam da razumijemo principe koji nas vode u izboru boce vina. Visoka tehnologija koja se primjenjuje pri punjenju boce može pomoći profesionalcima u tom sektoru. Stručnjaci za marketing i komunikacije, prodavači i sommelieri: to su poslovi koji započinju kada proizvođač zatvori bocu koja odlazi, kao štap štafete, trkom sprintera i, na kraju, stiže na cilj do onih koji će je otvoriti.

Uloga novih disciplina i tehnologije.

Nedavno su discipline poput marketinga i neuromarketinga primijenjene u svijetu vina i podržane visokom tehnologijom izmijenile pravila ove vjekovne štafete kako bi se pomoglo manje iskusnim potrošačima – koji trenutno upravljaju većim dijelom tržišta – u odabiru vinu. U međuvremenu, u sklopu vinske usluge, domen gotovo naučnefantastike, uređaji obećavaju produžiti zadovoljstvo degustacije. Objašnjenje funkcionisanja ovih novih granica povezanih sa najnovijim tehnološkim otkrićima, daju Vincenzo Russo (profesor psihologije potrošača i neuromarketinga za Milan Iulm i naučni direktor istraživačkog centra Behavior and Brain Lab Research) i Andrea Montini (sommelier i diplomirana studentica komunikacija i upravljanje vinom u Alma School in Colorno, Parma).

Emocije pokreću naše izbore

Analizom pokreta oka (pomoću Eye Tracker) otkrivate šta privlači pažnju potrošača kada gleda reklamnu sliku vina.

Emocije pokreću naše izbore. “Nismo misleće mašine koje se uzbuđuju, nego emocionalne mašine koje misle”. Polazeći od citata neuropsihologa Antonio Damasio (Descartes’ Error, Adelphi 1994, 404 strana), gdje Vincenzo Russo objašnjava kako su u posljednjih pedeset godina studije ekonomije ponašanja i neuronauke (discipline koje su zajedno sa marketingom i psihologijom potrošača dovele do pojave neuromarketinga) pokazale da se ljudi u procesima donošenja odluka prepuštaju afektivnoj dinamici, racionalizaciji i motivišu se sa razlogom za ono što je u stvarnosti odabrano sa osjećajem.

Članak se nastavlja na Civiltà del bere 3/2019. Ako ste digitalni pretplatnik, možete čitati i preuzimati časopis prijavljivanjem . Inače se možete pretplatiti ili kupiti časopis na  store.civiltadelbere.com (zadnji broj je takođe na kioscima). Za informacije: store@civiltadelbere.com

Pogledati i: https://ovinu.info/moze-li-nauka-spasiti-vase-omiljeno-vino/

Neuromarketing vina: vijest za sommeliere. Naslov orginala: Neuromarketing del vino: le novità per i sommelier; Izvor: http://www.civiltadelbere.com/; Objavljeno. 26.07.2019. by Anita Franzon; Prevod: Dragutin Mijatović; Ključne riječi: vino, nauka, neuromarketing