Norveška, najsjeverniji vinograd

sorta vinarstvo vinograd vinogradarstvo vinova loza

 

Norveška. Globalno zagrijavanje, otporne sorte grožđa, domišljatost i dodir ludila omogućavaju Norveškoj da pomakne granice vinogradarstva i postavi zemlju na mapu svjetskih vinograda. Smješten između 58. i 62. sjeverne paralele, to je vinograd najsjeverniji na svijetu! Gotovo 10 hektara zasađeno. Lilliputienne po veličini svog vinograda sa jedva 50.000 čokota prostire se na oko 10 hektara, norveške intrige. Ko tamo proizvodi vino? I pod kojim uslovima? Upoznajte Erik Lindas, predsjednika norveškog udruženja vinogradara i osnivača imanja Skudenest Gaard, da biste saznali nešto više. Smješten u opštini Søgne, u okrugu Vest-Agder, Skudenest Gaard nalazi se na krajnjem jugu Norveške, na 58. sjvernoj paraleli. Ovdje je sunčano vrijeme maksimalno.

“Svaka regija svijeta, sa klimom, ima svoje specifičnosti. Uz hladna i sunčana ljeta, Norveška ima potencijal u pjenušavim i bijelim vinima.” Tokom nedelje Erik je menadžer pejsaža. U slobodno vrijeme i uz podršku supruge May natakao je kapicu vinogradara. Zajedno se brinu za farmu (ovce, pčele). Njihovo imanje nastalo je 2012. godine kada je Erik posadio red od 125 metara sorte Solaris* bijelog grožđa i red od 125 metara sorte Rondo* crnog grožđa; kojem će kasnije dodati nekoliko metara sorte Cabernet Cortis* (crno grožđe). Proizvodnja od nekoliko desetaka boca godišnje kojim popunjavamo dosadu. “Lakše je proizvesti i prodati vino u Norveškoj nego u Francuskoj. Ljudi čekaju u redu kako bi kupili jednu od naših boca; ponekad čak i bez vina.”

Naslov Orginala: La Norvège, vignoble le plus septentrional. Izvor: https://avis-vin.lefigaro.fr/; Slike u tekstu: Brice Garcin. Slike sorti: https://glossary.wein-plus.eu/; Objavljeno: 29.03.2020. by Jean-Baptiste Ancelot. Prevod: Dragutin Mijatović