Pravila bontona koje bi trebalo znati kada ručate u restoranu

vinska kultura

Pravila bontona. Etiketa dok ručate je više od običnog načina sjedenja za stolom. Ako ste pozvani u restoran na raučak sa dobrim društvom i izgubite se, ne brinite! Evo, imamo 12 etiketa koje će učiniti da vaš ručak doživi sofisticiranu radost.

 

1. Domaćin uvijek plaća

Pravila bontona. Ovo je lukav dio. Ako ste domaćin i pozvali ste goste pozivnicom, račun morate platiti bez obzira na pol. Pretpostavimo da muški domaćin želi platiti, šta onda? Žena ima mogućnost reći: “Oh, račun je na meni”, ili će se možda izvinuti svojim gostima i platiti za stolom. Ovo je način koji bi odgovarao muškarcu i definitivno je rafiniraniji način plaćanja računa. Važno je, međutim, da se za stolom nikada ne smije svađati oko toga ko plaća račun. Ako muški domaćin insistira na plaćanju računa uprkos najoštrijim naporima domaćice, ona ga mora pustiti da nastavi i plati račun.

Pokušajte se prisjetiti pravila “BMW-Bread-Meal-Water”, koje stoji za hljeb, jelo i vodu. Na vašoj lijevoj strani stola je tanjir za hljeb i maslac, jelo-obrok-hrana je uvijek u sredini, a čaša vode je uvijek sa vaše desne strane stola.

  1. Prije početka jela uvijek zapamtite da stavite salvetu na sto ….

Naslov orginala: 12 Rules of Etiquette You Need to Know When You Are Dining at A Restaurant. Izvor: https://www.stylecraze.com/; Slike: Shutterstock; Objavljeno: 14.12.2017. by Chandrama Deshmukh. Prevod: Dragutin Mijatović