Zaštita od smrzavanja pomoću prskalica-kako to djeluje

zastita loze

Zaštita od smrzavanja

PR (Public Relations) agencija koja radi za Maison Joseph Drouhin nedavno je poslala nekoliko slika zaštite od smrzavanja u njihovom vinogradu Chablis pomoću osnovnih prskalica. Slike izgledaju zadivljujuće, ali postoji raširena zabluda o tome kako to funkcioniše. Obično se misli da zaštitni sloj leda oko pupoljaka obezbijeđuje zaštitu. Ljudi misle da to djeluje kao izolator i da led sprečava da temperatura pupoljka padne niže nego smrzavanje. Ovo je netačno.

<Pictures courtesty Maison Joseph Drouhin/Vitabella

Tehnika djeluje putem latentne toplote fuzije. Kada tečnost postane čvrsta supstanca, oslobađa se mala količina toplote. Jedan gram vode smrzavanjem proizvodi 80 kalorija.

To je ono što pruža zaštitu, a da bi mogla raditi, vodu treba primjenjivati tako da postoji stalni susret voda / led jer kontinuirano zamrzavanje vode oslobađa toplotu. Ako primjena vode prestane, tada su stvari gore nego bez leda: kako led isparava, tako se gubi i toplota. To postaje sistem za hlađenje. Dakle, u vjetrovitim uslovima, potrebna je veća brzina primjene vode. Sistemima prskanja treba puno vode: oko 1,4 miliona litara po hektaru. Jedan nedostatak sistema za prskanje je taj što podižu vlažnost vazduha što znači da će se nezaštićeni susjedni vinogradi lošije proći, jer je mraz jači kod veće vlažnosti. 

Zaštita od smrzavanja. Prednost sistemom raspršivača je ta što djeluje  i kod radijacijskog mraza i kod advencijskog mraza. Metode poput vjetrenjača i helikoptera djeluju samo kod prvih (radijacijski mraz) jer se oslanjaju na inverzijski sloj toplijeg vazduha iznad zemlje. Pogledati i: https://ovinu.info/izmrzavanje-loze-na-nizim-terenima/

Naslov oeginala: Frost protection using sprinklers: how it really works. Izvor: https://wineanorak.com/; Objavljeno: 30.03.2020. by Jamie Goode. Prevod: Dragutin Mijatović