Nove sorte grožđa u starim francuskim regionima

klima region sorta vinska kultura

Nove sorte grožđa u francuskim regionima. Prvi koraci se već poduzimaju za uvođenje novih, klimi prilagođenih sorti grožđa u francuskim regionima. Izvještava Roger Morris.

Nove sorte grožđa u francuskim regionima

Godina je 2037., a vaša 21-godišnja kćerka izvači plutani čep iz boce vina Méo-Camuzet Clos de Vougeot iz 2016 koju ste joj kupili 2019. na dan rođenja. Kako vas dvoje dijelite bogate okuse, ne možete se odupirijeti priči o danima kada je sorta Pinot Noir bila jedina crna sorta grožđe koja se uzgajalo u regionu Côte d'Or, doba kada tamo niko nije pravio crvene mješavine. To je scenario u kojem su francuski vinogradari usred planiranja. Iako druge vlade mogu biti bez brige zbog globalnog zagrijavanja, mnogi u Francuskoj su čvrsto uvjereni da će nakon godina neodlučnosti, njihove klasične sorte trebati miješati sa grožđem sorti otpornim na toplotu i otpornim na bolesti – ili eventualno klasične sorte zamijeniti novim otpornim sortama. Poznati terroir-i se preispituju za nove sorte.

Uvođenje novih sorti grožđa u pojedine regione Francuske je posljedica klimatskih promjena koje su znašajno počele odražavati na kvalitet proizvednih vina.

Pogledati i: https://ovinu.info/bordoeaux-nove-sorte-grozdja/

Pogledati i ovo: https://www.agroplanta.rs/lozni-kalemovi-vinske-sorte/

Naslov orginala: New grapes in old French regions (Nove sorte grožđa u francuskim regionima). Izvor: https://www.wine-business-international.com/. Objavljeno: 20.05.2019. Prevod: Dragutin Mijatović