Vina Portugala – Regioni Portugala

klima region sorta vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura

Vina Portugala i karakteristike vina. Svi pričaju o zadivljujućim vrijednim vinima koje dolaze iz Portugala. Pa, šta su ta vina tačno? Evo malog priloga svega što trebate da biste započeli sa portugalskim vinom.

Vina Portugala

“Ako ne prepoznate sortu grožđa na portugalskoj vinskoj etiketi, to je dobra stvar.”

Budući da se portugalska kultura vina razvila u relativnoj izolaciji, mnoge sorte grožđa ne rastu nigdje drugdje u svijetu. Postoji preko 250 autohtonih sorti i nekoliko introdukovanih (uključujući Alicante Bouschet) koje su se dobro prilagodile portugalskom pejsažu (da, vina su odlična). Mnogim vinskim stručnjacima Portugal je posljednja granica vina u zapadnoj Evropi; ima još toliko toga za okusiti i istražiti. Sa svim uzbuđenjem koje nudi Portugal, pogledajmo glavna vina i regije.

U Portugalu postoje tri nivoa kvaliteta vina. Možete ih prepoznati po etiketi vina.

DOC (ili DOP): DOC znači Denominação de Origem Controlada i znači da vino dolazi iz strogo definisanog geografskog područja sa preporučenim i dozvoljenim grožđem i maksimalnim prinosima vinove loze (radi kontrole kvaliteta). Tehnički gledano u Portugalu postoji 31 DOC, iako se njih 3 preklapaju, čineći ih 28.
Vinho Regional (ili IGP): Čitav Portugal podijeljen je u 14 regionalnih vinskih („vinho regionalnih“) područja koja imaju manje stroga pravila za kontrolu koje sorte grožđa se koriste kao i maksimalni prinosi vinove loze. Iako to podrazumijeva da vina neće biti toliko kvalitetna, mnogi kreativni i pionirski proizvođači u Portugalu koriste Vinho regionalnu oznaku za stvaranje odličnih vina koristeći grožđe ili mješavine koje nisu dozvoljene u DOC-u.
Vinho (vino): Ovo je najosnovnija klasifikacija portugalskog stonog vina. Vjerovatno je da ovo nećete vidjeti izvan Portugala

La vallée du Douro, L'origine du vin de Porto: https://www.youtube.com/watch?v=KdvCc4kLfKk

Naslov Orginala: The Wines of Portugal (Vina Portugala) Organized by Region. Izvor: https://winefolly.com/Objavljeno: 24.03.2020. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović