Novi model vještačke inteligencije

Novi model vještačke inteligencije, takođe za vino

nauka vino vinska kultura zabava

Novi model vještačke inteligencije. Chatbot će moći upravljati tekstovima, audio i video zapisima. Ponašaće se kao ljudsko biće. A tu je i prostor za degustacije i specijalizovane emocionalne kurseve.

Hoće li novi model vještačke inteligencije donijeti prednosti svijetu vina?

Gpt-4o, novi model vještačke inteligencije koji proizvodi OpenAi, stiže na tržište. “o” znači “omni” da simbolizira mogućnosti od 360 stepeni novog chat bota, koji će sada moći razumjeti audio i video pored teksta. Osim toga, moći će da detektuje i tumači ljudske izraze lica i upravlja emocionalnim razgovorima u realnom vremenu. Industrija vina, i industrija pića općenito, može to iskoristiti, ili barem vrijedi pokušati. (Prema britanskom časopisu “The Drinks Business” koji je analizirao njegov revolucionarni uticaj na sektor). To je učinio i WineNews izvještavajući o potencijalu povezanom sa upotrebom AI od vinograda do boce.

Novi model vještačke inteligencije

Gpt-4o će biti dostupan besplatno svim registrovanim korisnicima, dodajući funkcije koje su ranije bile dostupne samo onima koji su plaćali. Tako će svako moći iskoristiti najnapredniju verziju usluge. I, iznad svega, vještačka inteligencija, kao što je spomenuto, sada će biti emotivnija i ljudskija, više neće biti samo hladno ćaskanje. Vrijeme odgovora je postavljeno na 230 milisekundi, slično reakciji na ljudske inpute. U prošlosti je sistem već mogao položiti teorijske ispite somelijerskog kursa sa odličnim ocjenama, kao što se može vidjeti na nekim objavljenim video snimcima.

Prema “The Dirnks Business”, ovaj pristup nudi više pedagoške i obrazovne interakcije, koja bi se mogla ponoviti na primjer za degustaciju vina ili određenu lekciju koja se vodi na daljinu. Ekonomski uticaj sektora na teritoriju bi bio pogođen, ali bi se publika entuzijasta mogla proširiti. A iz vještačkog testa, subjekt je tada mogao odlučiti jednog dana da testira i prirodno na licu mjesta. Gpt-4o bi mogao detaljno opisati etiketu i proces proizvodnje vina, pružajući relevantne kontekstualne informacije koje bi obogatile iskustvo degustacije kao da razgovarate sa pravim stručnjakom.
Značajan korak naprijed u odnosu na trenutne webinare ili online kurseve i sa detaljnijim i personaliziranijim pristupom. Ako se u ovo uključe i uređaji proširene stvarnosti poput gledaoca, situacija bi sve više mogla nalikovati stvarnom životu. Iako, i svi se slažemo, ispijanje čaše finog vina po prekrasnom sunčanom danu uz posmatranje vinograda imanja direktno sa terase imanja teško da će zamijeniti razgovor vođen vještačkom inteligencijom. Emocionalno zaboga, ali ipak vještačko.

Tekst-Winenews: OpenAi lancia Gpt-4o, un nuovo modello di Intelligenza Artificiale, anche per il vino (OpenAi lansira Gpt-4o, novi model umjetne inteligencije, također za vino). Izvor: https://winenews.it/.  Objavljeno: 16.05.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović