Najveći vinograd-lavirint na svijetu

Najveći vinograd-lavirint na svijetu

vinograd zabava

Najveći vinograd-lavirint na svijetu. “Limito” spaja “land art” i vinogradarstvo kako bi postao najveći vinograd-lavirint na svijetu. Dizajnirao ga je studio za pejzažnu arhitekturu Fernando Bernardi i biće postavljen kod  Marco Carpineti u Tenuta Antoniana, Lazio.

“Limito”, najveći vinograd-lavirint na svijetu, Carpineti

Lavirint je oduvijek bio simbol čovjekovog zamršenog putovanja kroz život, sa manje ili više vjerske vrijednosti. U renesansi je postao neophodan ukras i zabava u baštama i palatama plemićkih i bogatih porodica. A sada će to postati djelo “land arta” u vinogradima Lacija. Projekat “Limito”, najavljen kao “najveći vinograd-lavirint na svijetu”, biće predstavljen 6. juna u Tenuta Antoniana kod Marco Carpineti, u opštinama Bassiano, Sezze i Sermoneta. Mjesto je prirodni raj, sastavljen od šuma, jezera i, na platou, vinograda Bellone, Abbuoto i Nero Buono kompanije. Dio vinograda od tri hektara „potpuno je redizajniran u srcu ovog jedinstvenog prirodnog okruženja kako bi dao život pravom dizajnerskom djelu „Limito“. To je evokativan lavirint koji reinterpretira vinograd u ključu bez presedana. Pripovijeda o namjerama porodice Carpineti da pruži inkluzivni vinograd kao metaforu života, kao i predstavljanje ljepote, umjetnosti i kreativnosti”.

Najveći vinograd-lavirint na svijetu

Land art rad je razrađen dizajn u kojem se nalaze dvije spirale i lavirint, okruženi vrtlogom valova, koji kao da grle one koji hodaju kroz unutrašnjost vinograda. Ideja je proizašla iz želje da se stvori vinograd koji je inkluzivan i gostoljubiv, koji ugošćuje, a ne stvara barijere. „Generalno, red u vinogradu se sastoji od tačke A i tačke B, i nema načina da se pređe čak i ako želite. To mi je uvijek davalo osjećaj nedostatka dobrodošlice. Mislim da vinograd treba da bude gostoljubivo mjesto kroz koje svako može proći i doživjeti kako želi”, rekao je Paolo Carpineti.
Lavirint je, pojašnjavaju iz kompanije, metafora životnog puta kojim svako od nas ide, pokušavajući da pronađe način da ostvari svoje snove, svoju viziju i realizaciju. Postoje trenuci prepreka i prekida, odnosno situacije u kojima morate promijeniti smjer kako biste konačno krenuli u pravom smjeru. U osnovi, vinograd-labirint postaje alegorija postojanja, ponovo prisvajajući svu svoju drevnu simboliku u ovoj vinskoj verziji. Izgubiti se da pronađemo sebe, razmišljamo i ponovo otkrivamo sebe pomalo je kao vino kroz čašu, donoseći iskrenost i osjetljivost da razumijemo sebe, ali i sposobnost i druželjubivost da poželimo dobrodošlicu drugima, osjećaj koji je danas potrebniji nego ikada.

Najveći vinograd-lavirint na svijetu


Lavirint

“Limito” je dizajnirao i kreirao Studio pejzažne arhitekture Fernando Bernardi. Ima 80 metara u prečniku, 4 ulaza i 2 različita izlaza. Sa svake strane se nalaze po dva odmorišta, okružena sa 8 čempresa, koji se ističu poput stubova i predstavljaju „referentne tačke“ prilikom prelaska. “Fizička realizacija cijelog projekta bio je spor i precizan proces, istraživanja i brojnih anketa. Naravno uz podršku saradnika koji su učestvovali u izradi projekta, u potpunosti ručno, biljka po biljka, centimetar po centimetar. Nije slučajno što su zasađene sorte prije svega Bellone i Nero Buono. Ove sorte kompanija je ponovo otkrila kada su bile praktično zaboravljene. Pravi izazov i precizan projekat, valorizacija ovog grožđa kroz organski pristup, stavljanje u različite tipologije.

Tipologije zasnovane na mikroklimi i tlu svakog imanja, pa čak i u sada konsolidovanoj i cijenjenoj verziji Klasične metode. Sve sa ciljem da se dobije istinski i vlastiti crus izraziti terroir na jedinstven način. Pored ove dvije sorte, još jedno vrlo drevno grožđe: Abbuoto”. Od grožđa vinove loze se proizvodilo vino koje su pili stari Rimljani, a koje je zapravo bilo dio mješavine vina Cecubo, koju su hvalili Horacije i Plinije. Tri sorte su odabrane da predstavljaju drevno grožđe tih mjesta u lavirintu i dodatno osnaže koncept teritorije.

Najveći vinograd-lavirint na svijetu


„Želimo da naša imanja, koja su stvorena i dizajnirana za proizvodnju grožđa, pretvorimo u muzeje na otvorenom. Pretvarajući ono što je produktivno u nešto umjetničko. Želimo da se vratimo na razgovor o ljepoti, kreativnosti, domišljatosti i posebnosti. Odnosno ono što je Italiju vjekovima činilo zemljom ljepote i bazenom jedinstvene sposobnosti „proizvodnje“ u svijetu“, objasnila je porodica Carpineti.

Tekst-Winenews: Limito” combines “land art” and viticulture to become the largest vineyard-labyrinth in the world. (“Limito”spaja “land art” i vinogradarstvo kako bi postao najveći vinograd-labirint na svijetu). Izvor: https://winenews.it/. Objavljeno: 03.05.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI: