Novi svijet vinske prevare

vino

Novi svijet vinske prevare. Kako se vinski svijet kreće putem interneta, čini se da ga slijede i vinske prevare. Iako se mnoge kompanije raduju prelasku na online (internetsku prodaju) vina kao rezultat Covida, tu je i druga industrija koja se brzo razvija: vinska prevara. A prevaranti ne pokušavaju jednostavno prodati neko lažno vino. Umjesto toga pokušavaju ukrasti cijele vinske poslove u razrađenom obliku krađe identiteta.

Novi svijet vinske prevare
© Shutterstock | Kako se internetska kupovina povećava, tako se povećava i njen zli blizanac – prevara online.

Iako su gotovo svi online prodavači legitimni, prevaranti mogu anonimnu prirodu interneta iskoristiti i prevariti nesumnjive kupce vina. Javnosti to često nije poznato jer najnovija verzija prevare cilja više na trgovinu, a ne na pojedince. Obično postoje dvije vrste prevare: ona kada vam neko proda lažnu bocu vina i ona kod koje naručite vino, a prevarant odnese vaš novac, a vino nikad ne stigne. Posljednji tip je u porastu u posljednje vrijeme.

“Tipična” prevarntska radnja navodi proizvod po vrlo niskoj cijeni i traži od kupca da odmah plati. Možda ćete dobiti narudžbu koju ste platili, ali vino u boci će biti lažno. Još jedan trenutak je da se od vas zatraži da platite depozit od 50% i očekujete da ćete platiti preostali iznos prilikom isporuke. Ali vino nikad ne stiže.

Međutim, najnovija prevara uključuje prevaranta koji se pretvara da je legitimna online trgovina vina i alkoholnih pića i nudi svoj inventar na prodaju drugim trgovcima, često po znatno nižoj cijeni od uobičajene. Kao što je uobičajeno za druge vrste vinskih prevara, velike vinarije i tražene boce poput Domaine de la Romanée-Conti, Sassicaia i Henri Jayer često se koriste za iskušavanje nesumnjivog prepoznavanja u prevari.

Prevaranti-Novi svijet vinske prevare

Prevaranti koriste sofisticirani dizajn web stranica sa kopiranim logotipovima i etiketama, pa čak i imenom starijeg osoblja stvarne trgovine, kao i preslikavanje dobavljača e-pošte da bi postavili lažnu e-poštu koja se pretvara da je online trgovina. Ponekad prevara može biti jednostavna poput lažne adrese e-pošte, lažnog oglasa ili lažnog telefonskog broja povezanog na listu sa vrlo niskim cijenama.

Ponekad prevarant pokušava uključiti vezu do prave online trgovine. Prevarant traži da ih direktno kontaktirate na lažni e-mail, i nudi vam popust na prikazane cijene. Oglas može biti: “Pandemija šteti mojem poslu. Ova vina možete dobiti po cijeni ako mi platite odmah”. Trgovinu otvaraju na kratko i nude vrlo niske cijene. I obično nakon prodaje lažna trgovina nestane, a na lažnu e-poštu se nikad ne odgovori. Wine-Searcher je svjestan slučajeva kada je pokušana ova vrsta prevare i obavijestili smo lokalne vlasti u jurisdikcijama u kojima su ti pokušaji učinjeni. Većina ovih slučajeva uključuje lažnog “trgovca” koji pokušava uzeti novac drugih trgovaca, ali bilo je slučajeva i da su pojedinci bili meta.

“Ako nova trgovina nudi Leroy Chambertin po nevjerojatno niskoj cijeni, ona koja izgleda predobro da bi bila istina, to vjerojatno i jest prevara”, kaže direktor prodaje i partnerstva Wear-Searcher Ross Brown. “Ako ste kupili putem interneta i mislite da postoji problem, odmah se obratite prodavaču. Možda postoji stvarni razlog za problem, kao što je Covid-19 koji utiče na raspored osoblja i isporuke. Ako niste zadovoljni odgovor koji dobijete natrag i mislite da je možda riječ o prevari, pokušajte zaustaviti ”sporno plaćanje” putem banke ili izdavača kreditne kartice.”

Kako uočiti prevaru

Najveća dojava da je web lokacija prevara može biti da se od vas traži da platite već danas. Istražite prije skupe kupovine. Ne bojte se razgovora sa radnjom. Kada kupujete sa liste sa vrlo niskim cijenama, otkrijte s kim tačno imate posla. Izbjegavajte bilo kojeg prodavača koji traži uplatu unaprijed putem prenosa sredstava i odbija prihvatiti plaćanje putem sigurnog “provider-a”, kao što je Stripe (koji obrađuje American Express, Visa, MasterCard) ili PayPal.

Veb lokacija za prevare može sadržavati ograničene informacije o isporuci i drugim pravilima, koje po zakonu mora imati prava online trgovina. Na primjer, prevarant ne pruža odgovarajuće informacije o kontakt podacima, uslovima i odredbama ili povratnim informacijama. Bolje online trgovine i aukcije imaju detaljne stranice za rješavanje žalbi i povrata informacija. Potražite web lokacije na kojima URL počinje s ‘https’ (S je sigurno) i zatvorenim simbolom lokota.

Kupovina vina – ili bilo čega drugog – putem Interneta može biti jednostavan način bez poteškoća da dođete do stvari koje želite, ali nikada drevni savjet “upozoravajući emptor” nije bio toliko važan. Pazite; istražite prodavca; saznajte koliko dugo posluje; pobrinite se da osoba sa kojom ste u kontaktu stvarno radi za dotičnog trgovca. Cyber prostor može biti divlje i nezakonito mjesto – budimo oprezni vani.

Pogledati i: https://ovinu.info/vinska-prevara/ i https://ovinu.info/milionske-vrijednosti-krivotvoreno-vino/

Izvor: https://www.wine-searcher.com/. Naslov orginala: A New World of Wine Fraud. Objavljeno: 19.03.2021. by Don Kavanagh. Prevod: Dragutin Mijatović