Nove IoT tehnologije i kvalitet vina

nauka tehnologija vino

Nove tehnologije. Internet stvari (IoT-Internet of things) je sistem međusobno povezanih kompjuterskih uređaja, mehaničkih i digitalnih mašina koji se povezuju jedinstvenim identifikatorima (UID-ovima) i mogućnostima prenosa podataka putem mreže bez traženja interakcije čovjek-čovjek ili čovjek-kompjuter.

Višejezični snimci webinar-a su dostupni. Nakon uspjeha Enoforum web 2020 – najvećeg tehničko-naučnog kongresa o vinu u Evropi, koji je ove godine organizovanom u digitalnom formatu i namijenjen tehničarima koji govore španski, sa više od 2.000 učesnika iz 40 zemalja i 30 predavača iz Španije, Italije, Francuske, Sjedinjenih Država, Australije, Argentine, Čilea i Južne Afrike, Vinidea je ponovo iskoristila internetsko okruženje za širenje svojih inovacija.

Prvi višejezični webinar namijenjen vinskim tehničarima organizovan je 12. Juna. Više od 300 učesnika iz 21 zemlje imali su za izbor pratiti prezentacije direktno na engleskom jeziku ili slušati simultani prevod na španski, francuski ili italijanski jezik. Panagiotis Arapitsas iz Edmund Mach Foundation (Italija) i Gianni Trioli iz Vinidea govorili su o uticaju temperature skladištenja na kvalitet vina i novim tehnologijama Internet stvari (Internet of Things), razvijenim u okviru evropskog projekta IOF2020 – Internet hrana i poljoprivreda na Internetu (Internet of Food and Agriculture), koji omogućavaju daljinsku analizu vina i praćenje pošiljki vina.

Video na kraju PDF fila.

Naslov orginala: New IoT (Internet of Things) technologies for wine quality (Nouvelles technologies IdO pour la qualite du vin). Izvor: https://www.infowine.com/. Objavljeno: 19.07.2020. Prevod: Dragutin Mijatović