Ocjenjivanje vina

Ocjenjivanje vina – uvod u senzornu analizu vina

degustacija vino
Ocjenjivanje vina

Ocjenjivanje vina. Degustacija ili senzorna analiza se definiše kao ispitivanje, analiziranje i ocjenjivanje organoleptičkih svojstava, preciznije mirisa i ukusa, nekog proizvoda posredstvom čula. Profesionalna degustacija zahtjeva dugogodišnju praksu i vladanje vokabularom koji omogućava adekvatan opis izvršene analize. Da bi vino bilo ocjenjeno, neophodni su odgovarajuci uslovi, te pažnja i koncentracija. Vještina degustacije podrazumjeva pravilno korišćenje čula, a predispozicija je trezvenost.

Degustirati, Probati ili Piti.  Sa ciljem da bi bilo razumljivo ono o čemu govorimo, poželjno je utvrditi razlike koje postoje između ova tri termina:  

Degustacija podrazumijeva profesionalizam i posvećenost. Postoje različiti problemi koji mogu biti rješeni putem degustacije. Naprimjer, zamislimo vinariju koja plasira na tržište određeni tip vina.  Enolog nije u potpunosti zadovoljan tekućom berbom.  Smatra da možda postoji neka razlika između vina koje je proizvedeno ove godine i onog koje se uobičajeno proizvodi. Degustacija može da rješi ovu nedoumicu. Ukoliko se sumnja da neko vino ima neuobičajen okus ili miris, senzorskom analizom je moguće postaviti dijagnozu. 

Probanje se sastoji od zapažanja izvesnih karakteristika vina. Ova praksa nije zahtjevna kao prethodna. Moguće je da se realizuje individualno ili u grupi, iznošenjem komentara, itd. Cilj nije naučne prirode, već se više teži zadovoljstvu, ali se pri tom ne eliminiše iznošenje sudova ili mišljenja o vinu.  Kada probanje vodi neki ekspert, obično se naziva komentarisana ili vođena degustacija. 

Kada je riječ o trećem terminu, piti ili konzumirati neko vino, aludira se prije svega na čin prehrane, da bi se utolila žeđ ili zbog neke slične potrebe ili zadovoljstva.  Ova radnja obično isključuje sudove ili kritike o vinu.

Pogledati i: https://ovinu.info/mane-vina-koje-se-mogu-otkriti-degustacijom/

Rjecnik degustatora vina, nalazi se u ovoj brosuri na stranicama od 55 do 67.

Preuzmite pdf: https://pdfslide.net/documents/senzorno-ocenjivanje-vina.html