Porodično stablo vinskog grožđa

Porodično stablo vinskog grožđa

nauka razmnožavanje vinova loza

Porodično stablo vinskog grožđa. I izgleda prilično incestuozno. Šta to znači za budućnost sorte Merlot i za ulogu biotehnologije u uzgoju bolje sorte.

Porodično stablo
Ilustracija: https://shopeai5.link/ProductDetail.aspx?iid=212288555&pr=77.88
Objašnjenja sa grafikona: Sibling or equivalent / Sestra ili ekvivalent (odgovarajuće srodstvo). Parent – offspring / Roditelj – potomstvo. Parent to offspring directionality / Usmjerenost roditelja na potomstvo. Ova ilustracija je potpunija nego donja ilustracija u tekstu.

Nakon što je pogledao 9.000 genetskih markera u 583 različite sorte grožđa, Sean Myles, genetetičar istraživač na Univerzitetu Cornell, otkrio je da su 75% vinski sorti grožđa bliski rođaci koji, iskreno, nemaju puno seksa. Njegova studija objavljena je u januarskom izdanju Proceeding of the National Academy of Science.

Otkako je grožđe udomaćeno, oplemenjivači biljaka i vinogradari u suštini iznova koriste iste sorte, sadeći klonirane biljke, u pokušaju da sačuvaju okus koji, recimo, očekujete od sorte Merlot (koji nije okus grožđa sorte Merlot ukrštene sa sortom Chardonnay). New York Times reports / izvještava da ova praksa nije bez kompromisa. Posljedica ovog genetskog konzervativizma je da mnoštvo štetočina napada grožđe, primoravajući uzgajivače da zaštite svoje čokote poplavom insekticida, fungicida i drugih moćnih hemikalija.

Biotehnologija – Porodično stablo vinskog grožđa

Ovo nije problem samo za grožđe. Nedostatak genetske raznolikosti takođe je doveo do aveti budućnosti bez banana /banana-less future. Ali osim umetanja gena koji nisu od grožđa u grožđe (što većina ljudi smatra genetskim inženjeringom) ili spravljenja organskog vina, razumijevanje gena moglo bi dovesti do druge tehnike uzgoja koja može ubrzati tradicionalni uzgoj biljaka. To se zove “oplemenjivanje uz pomoć markera” i biotehnologija omogućava istraživačima da predvide šta će dve ukrštene biljke učiniti na osnovu njihovog DNK. Ako ovo znači bujnu budućnost za nove sorte grožđa, sa smanjenim uticajem na životnu sredinu, sve u narednim godinama, onda nadajmo se da će se filantropski potencijal biotehnologije i uzgoja biljaka proširiti na više od samog grožđa.

Porodično stablo
Ilustracija: https://www.newscientist.com/article/mg20927964-000-wine-family-tree-revealed/
Objašnjenje grafikona: Grape cultivar/Sorta grožđa; Sibling/Polubrat/Rođeni brat. Parent-offspring/Roditelj-potomak. Arrows point from known parent to offspring/Strelice pokazuju od poznatog roditelja do potomstva

Naslov otginala: Feast Your Eyes: Family Tree of Wine Grapes (Gosti svoje oči: Porodično stablo vinskog grožđa). Izvor: https://www.good.is/. Tekst: Peter Smith. Objavljeno: 27.01.2011. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati: https://ovinu.info/genealogija-sorti-grozdja/    

Život: “Quod erat expectandum.” Šta se očekivalo.