Primitivo – italijanska vinska sorta vinove loze

region sorta vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura

Primitivo je tamno obojeno grožđe poznato po proizvodnji crvenih, taninskih vina. Posebno je poznato Primitivo di Manduria i njegova prirodno slatka varijanta Dolce Naturale. Iako su se vodile sporne i dugotrajne rasprave o geografskom porijeklu sorte, pitanje je da li je današnji dom Primitiva u južnoj Italiji, posebno u regionu Puglia.

Primitivo

Klasično vino sorte sadrži puno alkohola i tanina, intenzivno je aromatizovano i duboko obojeno. U Manduriji, jako liquoroso-a često dostiže 18% ABV, a dozvoljeno je 14% u stonim vinima. Određena gorčina često se nalazi u vinu, što u kombinaciji sa taninima dovodi do skupljanja usta. To znači da mu treba nekoliko godina starenja u boci ili u buretu.

Primitivo je u regionu Puglia vjerovatno stigao iz primorskih vinograda Hrvatske (odmah preko Jadranskog mora), gdje se i danas uzgaja. U Hrvatskoj je poznat pod raznim imenima koja lome jezik, uključujući Tribidrag i Crljenak kaštelanski. Početkom 19. vijeka, sorta je predstavljena u Sjedinjenim Državama, pod imenom Zinfandel. Tamo se pokazao izuzetno uspješnim, stekavši reputaciju američkog „nacionalnog grožđa“. To je izazvalo značajnu zapanjenost na obje strane Atlantika kada je DNK analiza pokazala da su Zinfandel i Primitivo iste sorte.

O sorti Primitivo

Primitivo je u proteklih nekoliko decenija pretrpio mnogo toga. Devedesetih godina sorta je dugo bila na najnižim nivoima kvaliteta. U evropskim šemama vinove loze uništeno je na hiljade hektara čokota vinove loze ove sorte. Ali preko Atlantika Zinfandel je cvjetao, što je nesumnjivo doprinijelo novom životu Primitiva. Primitivo novog izgleda koji se ubrzo počeo pojavljivati više nije bio samo sorta za miješanje, već je bio istorijsko grožđe iza vodećih vina južne Italije. Sorta je patila u šemi izdvajanja sorte od mnogih drugih sorti jer je u vinogradu relativno teško upravljati njome. Sorta je osjetljiva na sušu, mrazeve, a relativno kompaktni grozdovi stvaraju ranjivost na bolesti plijesni i štetočine vinove loze.

Naziv Primitivo se otprilike prevodi kao “rani” (ovdje postoji očigledna veza sa sortom Tempranillo, što na španskom znači isto), a odnosi se na prirodu sorte koja rano dozrijeva. Nekome se može oprostiti što misli da je grožđe na neki način bilo “primitivno”, možda manje rafinisano od ostalih sorti grožđa. Robustan karakter većine vina sorte malo popravlja ovu grešku – čak je i u regionu Puglia poznat kao Mirr Test („tvrdo vino“).

Primitivo, oblik grozda

Sinonimi uključuju: Zinfandel, Crljenak Kaštelanski, Pribidrag, Tribidrag, Kratošija.

Uz vino Primitivo idu: • Jagnjetina pečena na ražnju, • Curry od cvekle (thel-dala), • U vinu dinstano sočivo sa dimljenom slaninom

Pogledati i: https://ovinu.info/zinfandel/

Izvor: https://www.wine-searcher.com/. Naslov orginala: Primitivo Wine. Objavljeno: 26.02.2021. Prevod i priprema za Sajt: Dragutun Mijatović

I ovdje više pročitati o sorti: http://www.winesofpuglia.com/