Zinfandel – kalifornijska crna vinska sorta grožđa

čokot degustacija region sorta vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura

Zinfandel je četvrta zasađena vinska sorta grožđa u Kaliforniji (nakon sorti Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Pinot Noir). Dobro se pokazuje u toplim, sunčanim predjelima i vrlo je osjetljiv na terroir (zbog svoje tanke pokožice).

Zinfandel
Zinfandel ima velike grozdove, ali male bobice tanke pokožice.

6 zabavnih činjenica o Zinfandelu

 • 1. Zinfandel je proglašen “američkim grožđem”, ali zapravo potiče iz Hrvatske??? i vjerovatno je donešen u SAD početkom 1800-ih.
 • 2. Italijanski naziv sorte je Primitivo dolazi od latinske riječi „primativus“ i stare talijanske riječi „primaticcio“, što znači „rano sazrijevanje“ ili „prvo sazrijevanje“.
 • 3. Bijeli Zinfandel zapravo uopšte nije bijeli, već je ružičasti! Ali postoji rijetka bijela mutacija sorte.
 • 4. Nacionalni dan Zinfandela je treća srijeda u novembru (Da, Zin se izvrsno slaže sa ćuretinom!).
 • 5. Zinfandel je poznat po neravnomjernom sazrijevanju, tako da grozdovi moraju ostati duže na čokotu kako bi u potpunosti sazreli. To dovodi do visokog sadržaja šećera u bobicama, što zauzvrat čini vina sa visokim alkoholom.
 • 6. Zinfandel bobice su tanke pokožice, ali su i prilično male, što znači da je manji odnos pokožice i soka i stoga potencijalno veći tanini.

Gdje se gaji sorta Zinfandel?

 • Kalifornija: 17.486 ha (Lodi, Paso Robles, Nort Coast, Sierra Foothills)
 • Italija: 11.000 ha (Puglia)
 • Hrvatska: 70 ha
 • Ostalo: Australija, Čile, Kanada, Južna Afrika

Tek 1990-ih poznato je da je Zinfandel genetski identičan hrvatskoj sorti Tribidrag (zvani Crljenak Kaštelanski)???

Zinfandel
Vrlo stari čokot sorte Zinfandel raste u pjeskovitim tlima u regiji Mokelumne (Lodi)
Iako je Puglia (Italija) udaljena 6400 milja od područja Lodi, izgleda neobično slično. Giorgio Guerrieri

Vino Zinfandel je punog tijela, voćno crveno vino koje se voli zbog džemastih plodova i dimljenih, egzotičnih začina. Od njega se pravi i slatki roze pod nazivom White Zinfandel.

 • Primarni okusi: Kupina, Jagoda, Breskva, Cimet i Slatki duvan.
 • Okusni profil: Suvo, Srednje puno tijelo, Tanini srednje visoki, Kiselost srednje niska. Preko 15% ABV
 • Serviranje: Na 15-20°C, Tip čaše univerzalan, Dekantiranje 30 min, Čuvanje u podrumu: 5-10 godina.

Uparivanje sa hranom

Zinfandel se dobro slaže sa marokanskim i turskim začinima koji uljepšavaju vinske suptilnosti cimeta i začina. Ili probajte ovaj Puglian klasik, Pizza Rustica (calzone) tanka, punjena pečenim lukom, paradajzom, inćunima i maslinama.

 • Uparivanje sa mesom: Iskreni, odvažni okusi Zinfandela čine ga prirodnim suputnikom bogatog i aromatičnog svijeta roštilja. Isprobajte rebarca, piletinu sa roštilja, pečenu janjetinu, svinjsko meso, svinjske kotlete, pocrnjeni losos, umotanu slaninu, meso od divljači i pljeskavice!
 • Uparivanje sa sirom: Razmislite bogato i odvažno, poput oštri čedar (cheddar), dimljena gauda (gouda) i hallumi ((halloumi) sa roštilja.
 • Uparivanje sa povrćem: Idite na povrće sa velikim okusom: mislite na karamelizirani luk, crvenu papriku ili paradajz pržen na vatri, patlidžan sa žara, pečurke, masline, tikvice ili čak pečeni grah.
 • Začini i bilje: Razmislite o začinu curry. Idite na bilo šta dimljeno ili pougljeno, začin cajun, kim, crni biber, kadulju, ružmarin, kardamom, cimet, komorač, list crnog čaja, kafu i kakao.

Degustacija vina Zinfandel

Okusi u vinu Zinfandel variraju zavisno od zrelosti grožđa. Tipično, na nosu ćete naći sočne arome crvenih bobica poput jagode ili maline u vinima iz hladnijih područja. Za vina proizvedena u toplijim podnebljima, okusi se pretvaraju u dublje crno voće. Uvijek postoji bogati pečeni začini i temeljna paprena nota. Na nepcima očekujte puno tijelo, bujno vino koje puni usta, obično sa povišenim alkoholom (14% + ABV). U visokokvalitetnom Zinfandelu očekujte da će tanini biti visoki. (Zapamtite da se stilovi razlikuju od proizvođača do proizvođača!). Aroma točak govori mnogo o vinu.

Zinfandel

Pogledati i: https://ovinu.info/rasprostranjenost-svjetskih-sorti-vinove-loze/ i https://ovinu.info/sorte-grozdje-putovanje-svijetom/

Izvor: https://winefolly.com/. Naslov orginala: Zinfandel (Primitivo). Objavljeno: 12.12.2018. – Dopunjeno: 01.04.2020. by Haley Mercedes. Prevod i priprema za Sajt: Dragutin Mijatović

Sources: