Crljenak kaštelanski – hrvatska autohtona crna vinska sorta

region sorta vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura

Crljenak kaštelanski, smatra se da je sorta odnosno Pribidrag, kako ga zovu u okolini Omiša, izuzetno stara sorta vrlo cijenjena i da je bila rasprostranjena još u srednjem vijeku pod imenom Tribidrag.

Crljenak kaštelanski

Opis sorte. Čokot srednje bujan. List srednje velik, pentagonalan, duboko urezanih, otvorenih bočnih sinusa. Sinus peteljke blago otvoren u obliku lire. Lice glatko, na naličju srednje gustih paučinastih dlačica, a na nervima rijetkih čekinjastih. Cvijet je dvopolan. Grozd srednje velik, srednje zbijen do zbijen, konusan ili piramidalan, često sa krilcima. Bobica srednje velika, okrugla. Pokožica tamno modra, meso sočno, neutralno.

Dozrijeva srednje kasno, ranije od sorte Plavac mali. Rodnost je srednje velika i redovna. Kvalitet iznad prosjeka, redovno nakuplja visok sadržaj šećera u grožđu, uz nisku ukupnu kiselost. Daje vina intenzivne boje. Izraženo osjetljiv na gljivične bolesti, naročito na sivu plijesan vinove loze (Botrytis cinerea).

Rasprostranjenost i status populacije

Krajem 20. vijeka populacija sorte Crljenak kaštelanski u Dalmaciji bila je pred izumiranjem. Nakon 1998. godine i otkrića da su roditelji Plavca malog najpoznatije dalmatinske sorte vinove loze Dobričić i Zinfandel. Logična je bila pretpostavka da se Zinfandel vjerojatno pod nekim drugim imenom nekada uzgajao i na ovom području. Prošle su gotovo tri godine dok napokon 2001. nije pronađeno nekoliko čokota u Kaštelima. Nakon toga i u okolini Omiša pronađeno je nekoliko čokota, te je utvrđeno da se sorta ovdje naziva Crljenak kaštelanski odnosno Pribidrag. Ovo otkriće je dobilo veliki publicitet te je posljednjih godina zanimanje za sortu iznimno poraslo. Više je tržišnih proizvođača vina posadilo ovu sortu sa namjerom proizvodnje vina.

Kako je u Dalmaciji pronađeno svega 20-ak čokota i nije bilo moguće nabaviti niti tako brzo proizvesti dovoljnu količinu sadnog materijala. Proizvođači su za podizanje vinograda nabavili kalemove sorte Primitivo iz Italije, a neki čak i Zinfandel iz Kalifornije. Populacija dalmatinskog biotipa Crljenka kaštelanskog nastoji se što je moguće više povećati razmnožavanjem nekoliko pronađenih matičnih čokota. Sorta se nalazi na Sortnoj listi Republike Hrvatske i Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze. Sada kao preporučena za podregiju Srednju i južnu Dalmaciju. Pod imenom Zinfandel odnosno Primitivo uzgaja se u Americi i Italiji kao vrlo značajna sorta. Vjerujemo da je budućnost sorte osigurana te da populacija ove sorte u Dalmaciji nikad više neće biti dovedena do izumiranja.

Istorija uzgoja i značaj sorte Crljenak kaštelanski

Smatra se da je sorta Crljenak kaštelanski odnosno Pribidrag, kako ga zovu u okolini Omiša, izuzetno stara sorta vrlo cijenjena i da je bila rasprostranjena još u srednjem vijeku pod imenom Tribidrag. Iz istorijskih izvora poznato je kako je sortu Tribidrag uzgajao i Marko Marulić te svoje vino prodavao u Veneciju. Toponimi Tribidrag na otocima Visu i Hvaru svjedoči o važnosti ove sorte, To potvržuje i kvalitet njenog vina po kojem su lokaliteti dobili ime. Pretpostavlja se da se sorta počela zapostavljati nakon dolaska plamenjače, pepelnice i filoksere iz Amerike te se na njeno mjesto širio Plavac mali, njen potomak. Razlog nestanku ove sorte treba tražiti u prvom redu u njenoj osjetljivosti na bolesti i nešto većim uzgojnim zahtjevima u odnosu na Plavac mali.

Zanimanje za ovu sortu ponovno je podstaknuto otkrićem iste sorte pod sinonimom Zinfandel koju uzgajaju u Americi. U Americi je jedna od najpopularnijih, dok se pod imenom Primitivo uzgaja u Italiji. Činjenica da je jedan od roditelja sorte Plavac mali te na nivou roditelj-potomak bliski srodnik dalmatinskim sortama Plavina, Grk, Crljenak viški i Vranac, ukazuje na hrvatsku autohtonu sortu. Podatak da je sorta poljoprivredno značajna i omiljena u Kaliforniji, kao i u Italiji, te da je bila jedna od najvažnijih sorti u Dalmaciji prije petstotinjak godina, govori o njenoj vrijednosti.

Više o sorti

Misterij njena porijekla je čak podstaknulo razmišljanja da se proglasi američkom sortom (iako vinova loza nije autohtona vrsta tog kontinenta, već su je sa sobom donijeli evropski doseljenici), što bi dalo značajnu marketinšku prednost ovoj sorti.

Sorta je pogodna za proizvodnju vrhunskih crvenih vina dobre obojenosti. S obzirom na ranije vrijeme dozrijevanja i visok sadržaj šećera pogodna je i za proizvodnju desertnih vina. Kako se u Dalmaciji već dugo masovnije ne uzgaja, treba prilagoditi tehnologiju uzgoja u vinogradu te utvrditi optimalni rok berbe i zaštitu od gljivičnih bolesti. Bez obzira što se kalemovi sorte mogu nabaviti u susjednoj Italiji, ne smije se zanemariti dalmatinska populacija sorte Crljenak kaštelanski jer se ona zbog duge izolovanosti donekle razlikuje od drugih populacija.

Sinonimi: Pribidrag, Tribidrag, Zinfandel, Primitivo

Pročitati i: https://ovinu.info/primitivo-italijanska-vinska-sorta-vinove-loze/ i https://ovinu.info/zinfandel/

Izvor: Popis tradicijskih sorti vinove loze u Dalmaciji. Naslov orginala: Crljenak kaštelanski. Pripremio za sajt: Dragutin Mijatović