Još jedan razlog da volite vino

grožđe vino

Razlog da volite vino. Asfalt je sveprisutniji u našem modernom mobilnom životu, pokrivajući ceste, parkirališta i aerodromske piste. Tako je nekad u asvaltu pogubna rupa. (Ostanite sa mnom ovdje; dolazi vinski dio). Mješavina tečnog naftnog biprodukta, kamenja i tla i asfalt prolazi kroz proces oksidacije, sa vremenom postaje sve tvrđi i sklon pucanju i propadanju.

Razlog da volite vino

Nastojeći riješiti ovaj problem, čileanski inženjeri sa Pontificia Universidad Católica u Santiagu istraživali su visoko antioksidativni kvalitet polifenola u pokožicama grožđa. Oni su otkrili da bi pokožica grožđa mogla, ako se doda u smjesu, produžiti vijek trajanja asvaltiranog puta. U stvari, uspjeli su smanjiti zamor i pucanje asfalta za 14% dodavanjem dehidrirane i praškaste mase od ostataka ostalih poslije presanja grožđa. (Preševina je masa čvrstih supstanci preostalih nakon presanja grožđa kod proizvodnje vina). Nakon eksperimentisanja sa različitim sortama grožđa, zaključili su da je grožđe sorte Cabernet Sauvignon imalo najbolji rezultat. To je vjerovatno zbog većeg sadržaja polifenola u njegovoj debeloj pokožici.

Dakle nije bilo riječ o vinu. Vinova loza je biljka koja sa svojim grožđem daje bezboj proizvoda koje koristimo u svakdnevnoj upotrebi.

Pročitajte usput i ovo: https://ovinu.info/vino-i-neznalice/

Kao da vam treba još jedan razlog da volite vino. Naslov orginala: As If You Needed One More Reason to Love Wine. Izvor: https://winespeed.com/. Prevod: Dragutin Mijatović