Sauvignon Blanc – Infografika i vodič za sortu i njena vina

aroma vina degustacija sorta vino vinska kultura

Sauvignon Blanc jedna je od najpoznatijih bijelih sorti grožđa na svijetu koja daje jedan od najpopularnijih stilova mirisnog bijelog vina. Karakterističan profil arome olakšava prepoznavanje i uživanje! Praktične informacije o sorti: 1. Kratak uvod. 2. Informacije o zemljama i regijama proizvođača grožđa i vina. 3. Infografski i aroma točak koji će vas voditi kroz profil okusa vina tokom probanja vina. 4. Prijedlozi za uparivanje vina i hrane.

Slika 1. Grozd i list sorte Sauvignon Blanc
Slika 1. Sorta: grozd i list

Sauvignon Blanc

Sorta potiče iz zapadne Francuske iz regiona Loire Valley i Bordeaux. Tačno porijeklo sorte ostaje misterija do danas i još uvijek se istražuje. Neki smatraju da je sorta povezana sa drugom francuskom sortom Savagnin. Ono što je poznato, međutim, jeste da je Sauvignon Blanc ukrštena sa sortom Cabernet Franc. Iz ovog ukrštanja rodila se najpoznatija sorta crnog grožđa na svijetu: Cabernet Sauvignon. Zahvaljujući popularnosti vina, njihovoj oštroj i osvježavajućoj kiselosti, kao i prirodnom intenzitetu aromatičnosti, Sauvignon Blanc je prilično raširen u cijelom svijetu. Grožđe sorte igra važnu ulogu u vinarstvu mnogih glavnih zemalja proizvođača vina. Počev od Evrope i Starog svijeta do gotovo svih zemalja Novog svijeta.

Sauvignon Blanc – Gdje se uzgaja?

Ne tako davno Francuska i Stari svijet bili jedini proizvođači grožđa Sauvignon Blanc. Potražnja za osvježavajućim i mirisnim bijelim vinima ohrabrila je mnoge u Novom svijetu. Tabela u nastavku pokazuje kako je podizanje vinograda na južnoj hemisferi sada važnije nego na sjevernoj hemisferi. Ne može mnogo sorti grožđa imati takvu južnu popularnost.

 Tabela 1. Površine pod vinogradima zasađene sortom Sauvignon Blanc

Tabela 1.  Sorta Sauvignon Blanc površine pod vinogradima u svijetu

Sauvignon blanc, okus i arome

Grožđe sorte Sauvignon Blanc ima vrlo karakterističan i lako prepoznatljiv profil arome. To je zbog intenziteta svojih primarnih aroma koje potiču iz grožđa, posebno metoksipirazina. Vodimo Vas kroz okus vina, sa našim prijateljima iz Cellier Domesticus. Ovog puta sastavili smo jednostavnu, ali cjelovitu Infografiku koja sadrži sve glavne arome i okuse koje ćete često moći pronaći u “zdravom razumu”.

Slika. 2. Sauvignon Blanc - aroma profil
Slika 2. Sauvignon Blanc – aroma profil

1. Primarne arome

Primarne arome je izraz koji opisuje mirise i okuse koji dolaze iz samog grožđa, (za razliku od aroma iz procesa proizvodnje vina). Zavisno od klime i tla, bilo da se radi o hladnoj ili toplijoj, primarni profil arome može varirati. Vina Sauvignon Blanc daju posebno oštre primarne arome koje se mogu svrstati u sledeće profile:

  • Zeljasti: sa tipično vrlo travnatim notama svježe pokošene trave, limunove trave, ogrozda ili špargle
  • Cvjetni: bagrem, pelargonija i kamilica, na primjer
  • Citrusni: grejp je zasigurno jedan od najtipičnijih deskriptora koji se nalazi u vinu Sauvignon Blanc, ali često se mogu naći i arome limete ili limuna
  • Profil tropskog voće sa marakujom koja je uglavnom dominantna, ponekad u pratnji ličija ili svježeg ananasa

Vino se takođe klasično često povezuje sa nerazvrstanim mirisom: mačjom mokraćom. Mnogi proizvođači pokušavaju sačuvati integritet primarnih mirisa vina Sauvignon Blanc. Ovi mirisi su vrlo osjetljivi za većinu vinarskih manipulacija, posebno oksidaciju. Ipak, fermentacija donosi dodatne slojeve sekundarnih okusa.

2. Sekundarne arome

Sekundarne arome opisuju mirise koje vino dobija zahvaljujući procesu proizvodnje vina. Prirodni okusi prisutni u grožđu (primarne arome) kombinuju se i sarađuju sa kvascima i bakterijama koje pokreću fermentaciju kako bi stvorili daljnju aromatičnu složenost. Alkoholna fermentacija koju vode kvasci i pretvarajući šećer u alkohol stvara voćna aromatična jedinjenja koja se nazivaju esteri. Estri donose note kruške, kajsije ili breskve.

Budući da su arome vina Suvignon Blanc tako osjetljive na oksidaciju, većina vinara izbjegava bilo kakav kontakt vina sa kiseonikom. To često dovodi do prisutnosti reduktivnih karakteristika (suprotnih oksidativnim) u vinima koja se lako mogu identifikovati kao gumenasta, jajasta, kremena ili kupusne note. Ako Sauvignon Blanc fermentiše i odleži u hrastovom buretu, poprima arome dima, tosta, vanilije i slatkih začina.

3. Tercijarne arome sorte Sauvignon Blaanc

Tercijarne arome razvijaju se u boci sa godinama, jer molekule vina međusobno komuniciraju i sa kiseonikom, mijenjajući svoj aromatični profil. Mnoga vina Sauvignon Blanc nisu namijenjena odležavanju i treba ih piti 1 ili 2 godine nakon puštanja u promet. Ali neka vina poput Sancerre u Francuskoj, ili primjeri vina Graves fermentisanih u bačvama ili povremeno iz Novog svijeta mogu lijepo ostariti i razviti daljnju aromatičnu složenost.

Sauvignon Blanc obično razvija note meda, začina (curry), voska i / ili sherryja. Ako su ove tercijarne note previše izražene i postanu dominantne, mogu postati negativne. Kada se to dogodi prerano dok je vino još mlado, to se naziva „preuranjena oksidacija“ (ili „premoks“). To se prilično često događa na jednostavnim neprozirnim sauvignonima koji se duže od 3 do 4 godine, posebno pod plutom. Navojni čepovi imaju tendenciju da vina bolje zaštite od  oksidacije. 

Kako bismo vam pomogli da prepoznate ove različite tipove-profile aroma na sledećem probanju vina, sastavili smo sledeći aroma točak. Ispišite ga i prođite kroz različite aroma dok mirišete vino. Ako bilo koji miris zazvoni i čini se da je prisutan u vinu, vi to ne zamišljate. Vjerovatno je tamo i nadam se da sada znate zašto. Vidjeti i: https://ovinu.info/18-plemenitih-sorti-grozdja/

Slika 3. Sauvignon Blanc aroma točak
Slika 3. Aroma točak vina Sazuvignon Blanc – List za degustaciju

Uparivanje vina i hrane

Oštra, travnata, limunska, svježa i kisela vina, sorte Sauvignon Blanc dobro se slažu sa mnogim ukusnim jelima. Preporučujemo vam da isprobate one predložene u nekoliko testiranih kombinacija, u našoj poznatoj Infografici: http://socialvignerons.com/2015/01/15/infographic-french-wine-cheese-pairing/

Izvor:

http://socialvignerons.com/. Naslov orginala: Infographics & Guide to Sauvignon Blanc Wine Grape Variety. Objavljeno; 10.12.2015. by Julien Miquel. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović