Pecorino – sve šta trebate znati o vinu

degustacija grožđe klima vino vinska kultura

Pecorino. Prvo što vam padne na pamet kad čujete „Pecorino“ je vjerovatno „Romano“ (ili Toscano ili Sardo), ako znate i volite svoje sireve. No, ime omiljenog pikantnog sira dijeli se sa još jednim talijanskim poznanikom: svježim, aromatičnim bijelim vinom. Jednom kada ga upoznate – poželjet ćete da saznate više o njemu – tako će vino Pecorino  pronaći svoje mjesto u vašem srcu, uz bijela vina poput Sauvignon Blanc i Pinot Grigio. To je sorta grožđa koja može biti pogodna za mladenačka ili vina za čuvanje i pak složena vina. Ali prije nego što odlučimo koliko boca da kupimo, evo nekoliko napomena o ovom novom, drugom vinu.

Pecorino
Pecorino

Sorta. Bijela vinska sorta grožđa. Pecorino se sreće na većim nadmorskim visinama i sve do padina pored obale mora. Uspijeva u italijanskoj regiji Abruzzo (iako ćete ga naći u regijama Marche, Umbria, Liguria i Tuscany). Samo grožđa ima izuzetno visok sadržaj šećera i ima tendenciju da bez rezerve odražava teroir – osjetljivo je i ekspresivno, za razliku od sorte Pinot Noir, grožđe je za strpljivog, posvećenog vinara.

Istorija i region uzgoja

Istorija. Tačna istorija sorte nije poznata, ali sigurno da je to domaće italijansko grožđe, vjekovna vinska sorta koja je pala u zaborav prije svog oživljavanja devedesetih – i samo zato što se grožđe teško uzgaja, nisko-prinosna i promjenljive rodnosti iz sezone u sezonu. Lakše gajene sorte grožđe preplavilo su tržište. Srećom, sorta se vraća na velika vrata, velikim dijelom jer su poznati vinari na vrijeme shvatili potencijal ove sorte kako bi je izvukli iz zaborava. I to oživljavanje desilo se prilično nedavno: prvo sortno vino nazvano „Pecorino“ proizvedeno je u regionu Abruzzo 1996. godine.

Region uzgoja. Tačno mjesto rođenja sorte Pecorino nije poznato, ali uspješno se gaji u regiji Abruzzo – grubo rečeno, središnjem dijelu čizme, istočna strana, zagrljena Apeninskim planinama na zapadu i Jadranskim morem na istoku. Abruzzo ima gotovo mističan odnos prema grožđu, a njegove više kamenite padine i niži obalni uticaj stvaraju neke od najprihvaćenijih uslova uzgoja za njegovu “finu” prirodu. Ne samo da je ovo jedna od najnevjerovatnijih italijanskih vinskih teritorija, već grožđe sorte ima koristi od raznolikog mozaika mikroklime. Teritorija je sastavljen od glinastih, krečnjačkih i šljunkovitih zemljišta, a raznolikosti pridonosi primorski uticaj, nadmorska visina i hladni vjetrovi. Ne iznenađuje, od kraja 2019. godine Abruzzo ima skoro 1.215 hektara pod sortom Pecorino (površine se povećavaju).

Sorta

Naziv sorte. Budući da će Pecorino – vino – očigledno sada biti prisutno u vašem životu, morat ćete objasniti ime kada vas ljudi pitaju je li to “vino od sira” (koje, ne …). Jedno vjerovatno porijeklo imena dolazi od nečega što se naziva “transumanza”. Abruzzo ovčari odvodili su svoje ovce svakog septembra (pedesetih godina prošlog vijeka), u više predjele krećući se od planina Abruzzo do Puglije na jugu. Budući da grožđe sorte sazrijeva rano, bilo je na raspolaganju i uz put dozvoljeno ovcama da ga grickaju tokom transumanze. A budući da “pecora” znači “ovca“, grožđe bi moglo biti nazvano po gladanim stvorenjima kojima je grožđe poslužilo kao užina. (Iako ta legenda ide dalje, smatra se da su pastiri zapravo nadoknadili vlasnicima vinograda izgubljeno grožđe tokom transumanze kolutovima Pecorina sira. Nije loša trgovina.)

Vino

Vino. Očito i ovce su nešto skontale. Grožđe sorte je ukusno jer je slatko i tako može poslužiti za proizvodnju visokoalkoholnih vina. Ali grožđe nije baš slatko – u stvari, sadržaj šećera je lijepo izbalansiran sa kiselinama i složenim mineralima, što sortu čini glavnim kandidatom za vina vrijedna za starenje. Ali druga lijepa stvar vina Pecorino – posebno za ljubitelje bijelog vina – je složenost koju možete pronaći u relativno mladoj, pristupačnoj boci.

U vinu po sličnim cijenama dobit ćete puno više nego od svježeg Pinot Grigio ili Sauvignon Blanc sa škriljca; dobijate karakter, uočljiv teroir, bogatiji profil okusa nego što često prati „svježa“ bijela vina – note sočnog voća, cvijeća, suve biljke, mineralnost, a sve uravnoteženo osvježavajućom kiselinom i malo jačim osjećajem u ustima (hvala, šećeru). Jednostavno rečeno, Pecorino je nevjerojatno vrhunsko vino (na tržištu se još nije toliko proslavilo sa tom vrijednošću), ali jednako tako lako možete pronaći boce višeg ranga koje koštaju 200 dolara.

Što se tiče očekivanja u boci, ljepota vina je njegova svestranost: može se piti ne barikiran ili čuvan u hrastovom buretu; a može pristajati meko na nepcu slašću od koštičavog voća prekrivenim cvjetnim i nježnim biljnim notama, sa živahnom gorkom kiselošću, pa ponekad i gotovo slanom mineralnošću, zavisno od boce (a varijacije vrijedi istražiti, od vinograda do vinograda). Alkohol može dostići i do čak 14%, ali počastiti se takvim vinom je, kao da se častite velikim crvenim vinom, čineći ga najboljim za zimsko pijuckanje sa lijepim kolutom sira ili nekim pršutom ili suvim smokvama ili možda u povrću pečenoj svinjetini – suptilno slatko, orašasto, kiselo.

Vino i hrana

Uparivanje vina sa hranom. Kada govorimo o tome šta jesti uz vino Pecorino, osim svinjskih proizvoda, i ne, ovo nije šala: Vino se odlično slaže sa sirom Pecorino. Vino ima nešto od slanog, orašastog sira i ojačanog kiselog okusa i mesnatog koštičavog ploda što ih čini zaista sjajnim parom. Ali vina Pecorino takođe lijepo idu uz ribu i školjke (novi najbolji prijatelj ljetnog roštiljanja), a one suve meke biljne note koje se nalaze u nekim bocama čine ih prirodnom podudarnošću složenog, zimskog okusa. Boca do boce, kao i uvijek, pronađite ono o čemu sam vam govorio. Evo nekoliko vina Pecorino koje trebate probati!

 1. Agricosimo – Pecorino Colline Teatine IGT 
 2. Barone di Valforte – Abruzzo DOC Pecorino 
 3. Cantina Miglianico – Abruzzo Pecorino DOP
 4. Casal Thaulero – Pecorino Terre di Chieti I.G.T. 
 5.  Cascina del Colle (Aimè) – Abruzzo Pecorino Superiore d’Abruzzo DOC BIO 
 6. Ciavolich – Colline Pescaresi IGP Pecorino 2018 
 7. Contesa – Abruzzo DOC Pecorino 
 8. Costantini – Aburzzo Pecorino DOC 
 9. Fontefico – Abruzzo Pecorino Superiore DOC 
 10. Il Feuduccio – Pecorino Colline Teatine IGT 
 11. Illuminati – V.Q.P.R.D. Controguerra D.O.C. Pecorino 

Pogledati i: https://ovinu.info/italijanske-sorte-grozdja-koje-bi-svaki-obozavalac-rose-vina-trebao-da-zna/

Naslov orginala: Everything You Need to Know About Pecorino Wine. Izvor: https://vinepair.com/; Objavljeno: 20.12.2019. by Emily Bell. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, pecorino, degustacija