Kako vino održati svježim?

čuvanje vina vino vinska kultura

Kako vino održati svježim? Ako ste ikada imali nesreću da pijuckate vino neugodnog okusa, dobro ćete znati da vino može, u stvari, biti pokvareno. Ovdje objašnjavamo kako vino duže održati svježim.

Kako vino održati svježim

Ukratko, kako održati vino svježim:

  • Držite vino dalje od kiseonika. Koristite čep, vakum pumpu ili Coravin.
  • Nemojte bocu držati predugo otvorenom. Pjenušavo vino može trajati nekoliko dana, bijelo vino 2-3 dana, a crveno malo duže.
  • Čuvajte vino na odgovarajućoj temperaturi. 10-16oC je u redu; ali ne dozvolite da bude previše hladno ili prevruće.
  • Zapamtite, ako je vino pokvareno, ne morate ga piti. Iskoristite ga za kuvanje ili ga pošaljite nazad u prodavnicu i uzmite drugu bocu.
Kako vino održati svježim
Izvor: https://www.amazon.co.uk/

Da prvo ispitamo šta znači “pokvareno” kada je u pitanju vino.

JE LI SE VINO POKVARILO?

Nije teško zaključiti da li se vino u boci pokvarilo. Ako ste bocu ostavili otvorenom nekoliko dana, pomirišite vino i – ako ste dovoljno hrabri – probajte. Ako je vino promijenilo boju, razvilo neprijatan miris ili su se u vinu pokvarile note okusa, vrlo je vjerovatno da je vino u boci pokvareno. Uobičajeno, loše vino će imati ili okus sirćeta ili trulog voća. Ali ne brinite, loše vino je još uvijek tehnički pitko, tako da ne morate brinuti da će biti štetno za vaš organizam. Ipak, nije prijatno za piće.

KAKO VINO ODRŽATI SVJEŽIM

1. Izbjegavajte kiseonik po svaku cijenu. Grožđe sadrži određene bakterije koje mogu pretvoriti sadržaj alkohola u vinu u sirćentnu kiselinu. Međutim, ove bakterije zahtijevaju kiseonik za razvoj. Kao rezultat toga, kada izvadite čep iz boce vina, već ste dopustili da proces počne. Međutim, postoje neka vina koja u stvari mogu napredovati i kada su u kontaktu sa kiseonikom. Određena vina crvene boje mogu se poboljšati ako se kratko ostave u dekanteru ili dvostrukim dekantiranjem gdje izlijete vino i sipate ga natrag u bocu. Osim toga, neka vina su namjerno izložena kiseoniku u različitom stepenu kao dio stila; na primjer, Oloroso Sherry, Madeira i tradicionalna Rioja White.

Međutim, to uglavnom nije slučaj i treba nastojati držati vazduh podalje od otvorenih boca vina. Coravin može zadržati vino svježim 3-6 mjeseci, dok vakuumski čep (vacuum stopper) iz kojeg ispumpate dio vazduha kada zatvorite bocu može dodati nekoliko dana.

2. Razumjeti rok trajanja. Koliko dugo traje vino? To je dobro pitanje. Najbrži odgovor je da zavisi. Na primjer, kvalitetnijem vinu će trebati više vremena da se pokvari, nego jeftinoj boci. Način na koji odaberete da čuvate vino takođe će imati snažan uticaj. Ipak, budite oprezni sa vrlo starim vinom. Popili ste flašu vina Barola iz 1969. za rođendan. Bio je svijetao i svjež kada je čep izvađen iz boce, ali je izblijedio u roku od sat vremena. O, samo famozni čas!

Kako vino održati svježim

3. Držite vino hladno, zatvoreno i svježe. Niže temperature mogu pomoći da se uspori proces oksidacije, pa je stoga najbolje da crvena vina ili jaka vina čuvate na hladnom i tamnom mjestu, a bijela vina u frižideru.

Kako vino održati svježim
Wine Folly-koristan vodič za temperature čuvanja vina

Povrh toga, uvijek se pobrinite da koristite čep za vino (wine stopper) ili čep (plutani) kako biste smanjili količinu kiseonika koji ulazi u bocu.

KORISNI SAVJETI – Kako vino održati svježim?

Evo nekoliko korisnih savjeta koja će vam pomoći da odlučite koliko dugo možete držati već otvorenu bocu vina. Ako se vino pravilno čuva:

  • Pjenušavo vino će trajati od jednog do tri dana
  • Lijepo, začepljena boca crvenog vina će trajati tri do pet dana
  • Bijela vina punog tijela čuvaju se tri do pet dana
  • Bijela i rose vina svijetle boje mogu trajati između pet i sedam dana
  • Jako vino (kao što je Port (porto) i Sherry (šeri) može trajati do dvadeset osam dana. Da, ali ona flaša Sherry na poleđini ormarića od prije tri Božića, vjerojatno nije u stanju.
  • Neki stilovi vina Madeira se mogu zadržati mjesecima, ali imaju tendenciju da izgube svoju hrskavost prilično brzo

Ako je isteklo vrijeme i vino nije za piće, još uvijek možete koristiti malo neispravno vino za kuvanje.

NAJBOLJI NAČIN DA SE UVJERITE DA JE VINO SVJEŽE…

Ispijanje cijele boce za jedno veče može vas zaštititi od bilo kakvih neugodnih iznenađenja – bolje zaštititi-popiti nego zažaliti, zar ne?

Izvor: https://vincarta.com/. Naslov orginala: How to keep your wine fresh. Ažurirano: 22.12.2019. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i: https://ovinu.info/pribor-za-pijenje-vina/https://ovinu.info/deset-pravila-za-cuvanje-vina/ https://ovinu.info/kako-bez-vadicepa-otvoriti-flasu/https://ovinu.info/prava-temperatura-vina/ –              

Dobro je znati-ako niste znali? „Svijet je u vječnom pokretu, a mi moramo izmisliti stvari sutrašnjice. Morate ići ispred drugih, biti odlučni i zahtjevni i pustiti svoju inteligenciju da upravlja vašim životom” – Rekla je madam Nicole (Veuve) Clicquot.